English version

Армения

Израел

Азия

В сравнение с останалите континенти на световната географска карта, по редица показатели Азия просто няма конкуренти. Азия е най-големият континент, заемащ една трета от сушата на земята. Тук живее най-многобройното население в света - над 4 милиарда души. Повече от половината са само в две страни - Китай и Индия. В Азия се говорят стотици езици, като само в Индия са 800, а на мандарин общуват почти 1 милиард жители. Там се издига най-високият връх в света - Еверест (8848 м), както най-дългата река на планетата - Яндзъ, и най-ниската точка на Земята - разположеното на 420 м под морското равнище Мъртво море. 

Азия е и територия на 48 държави, като някои от тях: Индия, Китай, Япония, Южна Корея,Сингапур, Обединените арабски емирства, Кувейт и др., са в редиците на най-проспериращите икономики в света.

Страните от Азия са и едни от най-търсените туристически дестинации. Екзотичната природа, културно-историческите забележителности, наследили древна история, благоприятния климат за почивка и екскурзии, прекрасните курорти с чудесни условия за пълноценен отдих и забавления, здравословната храна и още ред аргументи определят избора на милиони хора да пътуват в тази част на света.

Кои са най-желаните туристически дестинации в Азия?

От оазисите по бреговете на Персийския залив Дубай е безспорният лидер за отдих, като напоследък за негов подгласник се очертава кралството Оман. За любителите на екзотиката, които предпочитат за почивка страните в Югоизточна Азия, Тайланд с ваканционните острови Пукет, Самуи си остава номер 1. Но ще добавим прелестния остров Бали в Индонезия, романтичния Малдивски архипелаг, Филипините с великолепните плажове на полуостров Палаван и остров Боракай. 

Все повече ще бъдат търсени от българите курортите във Виетнам Дананг, Муй Не, Фу Куок, островната група Лангкави - едно истинско природно бижу в Малайзия, района на Керала и плажовете на Гоа в Индия.

Възможностите за обиколни турове в Азия са като че ли много повече. Далечните разстояния предполагат и комбинирането на две и повече дестинации. Докато Япония, Индия и Китай имат капацитета сами да очертаят маршрута на туристическата програма, една от най-популярните екскурзии съчетава Виетнам с Камбоджа, Лаос или Тайланд. Друга - Сингапур и Малайзия. Трета Южна Корея с Тайван, Китай с Хонг Конг и Макао, Йордания с Израел, Дубай с Оман, Шри Ланка с Малдивите.

Столицата на Катар Доха от междинна станция по пътя на трансконтиненталните полети и при достатъчно време за престой предлага също обиколен сити тур. 

История, култура и архитектура

В исторически план страните от Азия имат изключителен принос за развитието на културата и всички сфери на обществения живот в света. И днес пътешествениците се срещат с уникално наследство, оставено от различни епохи по времето на царуващите императорски династии в Китай, Япония, Камбоджа,Тайланд, Виетнам, на владетелите от Иран и Йордания. 

Да вземем за пример какво е завещала на човечеството държава като Китай. Великата китайска стена - едно от новите седем чудеса на света. Изобретения като барута, компаса, коприната, финия порцелан, лунния календар, първата енциклопедия, древното изкуство калиграфия и др. Камбоджа разкри за света един от най-важните археологически обекти в Югоизточна Азия - величествените останки от храмовете Ангкор по времето на средновековните империи на кхмерите от IX до XIV век. 

Индия направи своя влог в световната културно-историческа съкровищница с гробницата Тадж Махал - също едно от новите седем чудеса на планетата. “Розовия град” и приказния форт Амбер в Джайпур с еротичните храмове в Каджурахо привличат също мнозина туристи. 

Шри Ланка с фреските “Божествени девойки” в крепостта Сигирия, съхранени цели 15 века. Перлата на Йордания - изгубеният град Петра, е била непозната за света 700 години. Древната столица на Япония - Киото, 1000 години е ръководила съдбините на страната на самураите. Иран пък  е наследник на една от най-древните цивилизации и завинаги ще остане в историята великата Персийска империя.

Кои основни забележителности - природни и културни, е добре да посетите в Азия?

Всяка от дестинациите в Азия има своите особености, сред които се отличават онези от тях, които имат най-голямо значение за световната култура и затова са търсени от пътешествениците с най-голям интерес. Така ще подходим и в този случай, като отбележим и препоръчаме именно такива туристически обекти и атракции, които заслужава да се видят. Ето и някои от тях.

В Китай: 

Пекинският площад Тянанмън, най-големият не само в Азия, но и в света, наричан още Площадът на небесното спокойствие; Забраненият град, строен през XV век в продължение на 14 години, столетия недостъпен за обикновените хора; Великата китайска стена - обект на ЮНЕСКО; Теракотената армия в Сиан - обект на ЮНЕСКО, гробница на императора Цин Шихуан с над 7000 фигури на воини в естествен ръст; манастирът Шаолин - обект на ЮНЕСКО, известен с школата си по бойни изкуства; гигантът Шанхай - най-големият и най-модерен град в Китай.

В Япония:

Дворецът на императора и високата 333 м телевизионна кула в Токио - първото голямо съоръжение, построено в Япония след Втората световна война, символ на възраждането на японската държава и нация; Мавзолея на Йасу Токугава (основателят на първата шогунска династия) в Нико; свещената планина Фуджи; древната столица на Япония Киото с Храма на дракона и Златния павилион - обект на ЮНЕСКО, Нара с най-високата в света статуя на седящия Буда и Замъкът на Осака от XVI век.

В Тайланд:

Кралският дворец в столицата Бангкок с най-свещеното изображение в страната - статуетката на Изумрудения Буда,построен през 1723 година по времето на Рама I - първият от едноименната кралска династия, управляваща страната и до днес.

Във Виетнам:

Пагодата с единия стълб, Езерото на върнатия меч, Храма на литературата и водното куклено шоу в Ханой; приказно красивият залив Халонг - обект на ЮНЕСКО; древната столица на Виетнам Хюе и Градът на фенерите, виетнамската Равена Хойан - обекти на ЮНЕСКО; Сайгон с Площада на повторното обединение, Пощата, Операта и катедралата Сайгонската Света Богородица; тунелите на подземния град Ку Чи; великата река Меконг. Виетнам е често пренебрегвана дестинация в Азия, но си заслужава да я обмислите следващият път, когато планирате ваканцията си.

В Камбоджа:

В тази страна от огромния континент Ация се намира археологическия комплекс от времето на кхмерските империи Ангкор с храмовете Ангкор Ват, посветен на бога Вишну; Ангкор Том с 54-те кули на загадъчния шедьовър Байон;  и Та Пром - храмовете,водещи битка с вкопчилите се в тях като пипала на октопод корени на вековни гигантски  дървета.

В Индия:

Най-големият храмов комплекс в страната Акшардам, строен с участието на 11 000 доброволци, най-високото минаре не само в Азия, но и в света - Кутуб Минар, обект на ЮНЕСКО, бахайския храм Лотос и емблематичната арка “Портата на Индия” в Делхи; Джайпур с разходка на слонове до форт Амбер, градския дворец и знаменитата Слънчева обсерватория на махараджата Савай Джай Сингх II, която и днес, 300 години по-късно, отчита времето перфектно; Тадж Махал, обект на ЮНЕСКО,и Червения форт в Агра; Храмовете на Кама Сутра в Каджурахо - обект на ЮНЕСКО; мистичните свещени градове Харидвар и Ришикеш на р. Ганг.

В Малайзия:

Столицата Куала Лумпур с историческия център, Кралската фабрика за калаени изделия “Роял Селенгор” и кулите близнаци Петронас; старата столица Малака; уникалната варовикова пещера Batu Cave с хиндуистки храм, в подножието на която се издига 30-метровата позлатена статуя на бога на войната Муруган.

В Сингапур:

Ботаническата градина, историческия център със статуята на Мерлиона - полулъв, полуриба, символ на града, знаковия хотел Рафълс, квартала Малка Индия и китайския квартал, супермодерния район около хотел Марина сандс бей и увеселителния остров Сентоса.

В Йордания:

Руините на Петра, изгубеният град и декор на приключенските филми с Индиана Джоунс; Лунната долина (Вади Рум) - сцена на страхотно джип сафари; замъка на рицарите Керак; свещената река Йордан и градът на мозайките Мадаба с църквата Св.Георги, където се намира най-голямата мозаечна карта на Светите места; Мъртво море.

В Южна Корея:

В тази страна в далечна Азия си заслужава да посетите столицата Сеул с един от символите й - телевизионната кула,кралския дворец Кьонбоккун, наричан Благословен от небесата, където за 700 години са построени 500 сгради с над 7000 стаи, квартала Инса-Дон, популярен с дървените чайни и малките арт галерии и пазара Намдемун с над 10 000 сергии; островът Чеджу - най-големият в страната и любим на младоженците, ДМЗ - абревиатура на т.нар. Демилитаризирана зона, която е сухопътната граница между Южна и Северна Корея. 

В Израел:

Столицата Тел Авив със старинния квартал Яфо - пристанището на поклонниците; Хайфа с планината Кармел и Бахайските градини; Светите места: Назарет - градът на Благата вест; Кана Галилейска, където Христос превръща водата във вино; Галилейското езеро, където се случва Чудото - Исус с няколко риби нахранил 3000 души; Кумран, където са открити свитъците с най-ранните ръкописи на Стария завет; свещения Йерусалим с Гроба Господен и родното място на Спасителя - Витлеем с църквата ”Рождество Христово”.

Много от тези забележителности може да намерите в програмите, разработени от екипа на Бояна-МГ. Нашите консултанти са на разположение за подробности по съответните оферти и цени за посещение на тази дестинация в Азия.

Какво да очаквате от азиатската кухня?

Кухнята на страните в Азия е специфична: една е в югоизточната част на континента, друга около Персийския залив, трета в тази, по-близка до Европа. Но едно е важно: независимо от нюансите, тя има своите поклонници в целия свят. Да сте видели, например, голям мегаполис без китайски ресторанти?

Азиатската кухня е разнообразна, но в страните от Югоизточна Азия тя има два основни компонента: оризът като основно ястие и придружаващите го кулинарни “допълнения” с месо, риба, много зеленчуци, сосове. Храната е богата на подправки - в това отношение славата на Индия е непоклатима. Често пикантна, но пък това действа здравословно за обмяната на веществата. 

В Япония,където и до днес царува сушито, в Тайланд, Виетнам рибата и морските дарове: скариди, калмари, октоподи, различните видове раци са господари на трапезата. Извън Азия азиатската кухня е приспособена към вкуса на местните хора и туристите. Не е така в домашни условия и понякога това е проблем за чуждестранните гости. Затова обикновено трябва да се внимава с уличната храна, колкото и да изглежда предразполагаща да се опита. 

От гледна точка на религиозните вярвания, това също има значение за местната кухня. Известна е храната кашер, типична за евреите, която не позволява да се смесват някои продукти - например месо с млечни изделия. В Индия няма да ви сервират телешко под каквато и да е форма заради свещения статут на кравата. В Израел и арабските страни пък забравете свинското, а месото трябва да премине през специална обработка - халал, като се обезкръвява, за да изтекат с кръвта вредните вещества.