English version

Турция

Морски почивки

Самолетни програми

Икономични пътувания

Съседна Турция е една от любимите дестинации за почивки и екскурзии не само на българите, а и на туристи от цял свят и определено има защо. Това е една от държавите, която може да предложи едновременно красива природа, мек климат, значими културно-исторически забележителности, качествени стоки на изгодна цена и не на последно място – изключително вкусна храна и ненадминато гостоприемство.

Потопете се в топлото море на Алания, вдишайте аромата на източните подправки в Истанбул, научете се на пазарлък в Одрин, осмелете се да разгледате отвисоко Кападокия, върнете се няколко хилядолетия назад в древен Ефес... 

Мечтаете ли вече да се отправите на пътешествие към Турция? А защо да се ограничавате само с едно? Направете си резервации, за да си осигурите няколко запомнящи се пътувания в тази необятна територия.

Турция – кръстопътят между Европа и Азия

Страната е разположена на два континента - Европа и Азия и е невероятно съчетание на Изтока и Запада, като е взела възможно най-доброто и от двете култури.

Космополитният Истанбул е чудесен пример за смесицата от тези два свята. Той съвместява успешно чудесата на модерния Запад и традициите на Изтока. 

Представете си, че се разхождате из старинната архитектура в историческата част на града, отпивате от чаша с ароматен турски чай или популярното за района кафе в джезве, а пред вас се разкрива приказната гледка към Босфора. Можете да добавите и някое изкушение от безкрайното разнообразие, които предлагат сладкарите - така насладата за сетивата ще е пълна. Пренесохте ли се няколко века назад?

Само няколко километра по-нататък лъскавите небостъргачи се опитват да докоснат небето, редувайки се с различни по големина търговски центрове, канещи те да опитате и от съвременните постижения.

Какъв е климатът в Турция?

Турция разполага с благоприятен климат, позволяващ страната да бъде посещавана активно почти през цялата година. Подходящото време за морска ваканция в различните курорти и дължината на активния туристически сезон е различна.

Районът на Анталия и прилежащите и подкурорти е подходящ за плажуване от април до октомври. Климатът е типично средиземноморски. Слънчевите дни са над 300 годишно, а средногодишната температура е 21 градуса. Лятото е сухо и горещо, а зимата – влажна и мека.

Температурите на въздуха се движат между 20 °С и 24 °С в месеците април, май и октомври, 29 °С през юни и септември и достигат до 33 °С през юли и август.

Въпреки че лятото е доста топло, хотелите са добре климатизирани, а красивите им и добре поддържани градини допринасят за по-лесното понасяне на горещината.

Най-висока температура морската вода достига през юли (27-28 °С) и август (28-29 °С), докато през април, май и юни не варира между 18 °С и 25 °С. Септември и октомври също предлагат топлина на морето, каквато и в разгара на лятото (от 24 °С до 27 °С).

В курортите на Егейското крайбрежие и въздухът, и водата са около 2-3 градуса по-ниски температури, като по-подходящо за плаж е от май до септември.

Оптималните периоди за пътувания в Истанбул, Одрин или Кападокия са април-май и септември-октомври. Освен приятно за разходка време, през пролетта се провежда и ежегодният фестивал на лалето, когато паркът Емирган се превръща в истински шедьовър от живи цветя.

Местата, които непременно трябва да посетите

В Турция всеки може да открие нещо за себе си. За лятна почивка, може да избирате от хиляди километри крайбрежна ивица и няколко морета – Средиземно, Егейско, Мраморно и Черно. Сред най-популярните курорти, които не бива да пропускате са:

Шопинг

Ако сте любител на шопинга, включете непременно Одрин или Истанбул в плановете си. Множеството пазари в тях могат да задоволят и най-претенциозния вкус, а гостоприемството и вродения търговски нюх на комшиите са пословични.

Приключения

Ако пък търсите приключения, отправте се към Кападокия. Там ще се извисите с балон над красивата местност и да се насладите на интересните скални образувания и релеф, който сякаш са от друга планета. А Турция има да предложи още хиляди малко известни дестинации, които очакват да ги откриете.

История и традиции

Турция има богата история. Нейната територия е населявана от няколко велики цивилизации, оставили траен отпечатък в архитектурата и цялостния облик на съвременната държава. 

Най-древните храмове в света

Счита се, че най-стария храм в света е намерен именно в североизточната част на Турция – Гьобекли тепе, датиран на повече от 10 000 години, предхождащ по възраст Стоунхендж с няколко хилядолетия. 

Следи от заселвания от времето на неолита са открити край Троя –разположен в близост до днешен Чанаккале, а югоизточно от град Кония, се намират останките на селище, за което учените смятат, че е възникнало преди около 9000 години – Чаталхьоюк. Диря в историята на Турция са оставили още племената хети, хати, фригийци, асирийци и други.

Наследство от империите

Йонийските гърци са основали античните си градове предимно по западното крайбрежие на Мала Азия. Типичен представител на това време е Ефес – недалеч от днешен Измир.

Земите на днешна Турция са били част от Римската, а по-късно и от Византийската империи. Константинопол (днешен Истанбул) дори е бил провъзгласен за столица на Римската империя през 326 г. по времето на император Константин.

През 13 век на историческата сцена изгрява нова сила – Османската империя, която успява да завладее огромни територии и властва над Балканския полуостров чак до края на 19-ти, началото на 20-ти век. Влиянието, което тя оказва на Балканите на всички нива е огромно и се усеща на практика навсякъде - култура, традиции и обичаи, кухня, архитектура и много други.

Съвременната държава

През 1923 г. Турция е провъзгласена за република, но за преобразяването и в светска държава основна роля има Кемал Ататюрк.

Традициите също са повлияни от това, че Турция е разположена на територията на два континента.

Интересно е, че почивен ден в Турция е неделя, което е характерно основно за страните в Европа, за разлика от повечето мюсюлмански държави, каквато е и тя самата.

Гостоприемството е традиционна черта на жителите на Турция, което те кара да се връщаш отново и отново.

Храната е важна част от културата на местните. Разнообразието и е огромно. Смятана е за една от най-добрите в света. Повлияна е далекоизточната и средиземноморската, богата мозайка от вплитане на вкусовете на Изтока и Запада.