English version

Румъния - В сърцето на Трансилвания

Цена от: 240 евро/469 лв.

Последно видяни

При въпроси не се колебайте да се свържете с нас

Офис СОФИЯ: РАБ. ВРЕМЕ: 09-18 ч., пон.-петък СОФИЯ, 1618, бул. "Братя Бъкстон", бл. 208; Телeфон: 02 /955 9237, 955 5433; E-mail: booking@boiana-mg.bg

Офис ВАРНА: РАБ. ВРЕМЕ: 09-18 ч., пон.-петък ВАРНА, 9000, ул. "Любен Каравелов" 52; Телефон: 052 648 288, 0894 664 199, 0893 643 908; E-mail: booking@boiana-mg.bg

Авторска програма на Бояна-МГ
Румъния - В сърцето на Трансилвания
Автобусни програми

Държави: Румъния

Маршрут: София – Крайова – Сибиу – Алба Юлия – Търгу Жиу – Дробета Турну Северин – София

Времетраене: 4 дни/3 нощувки

06.09.2023 - 09.09.2023
 • Стандартна цена за отпътуване от София: 240 евро/469 лв.
21.09.2023 - 24.09.2023
 • Стандартна цена за отпътуване от София: 240 евро/469 лв.

Ако северната ни съседка все още няма как да се похвали с лъскави курорти като нашенските, то в сферата на алтернативния туризъм – еко и културен, румънците са доста напред с материала. С неповторимата по красотата си делта на Дунав, с многобройните замъци, манастири-крепости и средновековни градчета, с прекрасните планински пейзажи в Карпатите и разбира се с туристическата марка Дракула – зловещия герой на британския писател Брам Стокър. В програмата, която ви предлагаме, сме избрали по-малко познат на българите маршрут. Този път ще ви отведем в западната част на Румъния директно в сърцето на Трансилвания.

 

Искаме да Ви потопим и запознаем с националната идентичност на нашите съседи като Ви представим един от занаятите, който отразява знанията и опита на много местни поколения - грънчарството и производството на керамични изделия. Именно за това ние сме избрали да посетим керамична работилница където ще можете да се насладите на демонстрация по производство на различни изделия, а също така и да получите хубав сувенир за спомен.

Защо да изберете тази програма?

 • Много интересна туристическа програма.
 • Посещение на малко известни, но силно впечатляващи туристически обекти.
 • Транспорт с комфортен туристически автобус.
 • Оптимална натовареност на маршрута.
 • Разумно съотношение качество - цена.
 • Водач-преводач от Бояна МГ.
 • Възможност за включване в затворен чат на групата след резервация, където ще можете да се запознаете с другите участници, да споделяте идеи и да коментирате въпроси свързани с предстоящото пътуване. В този чат ще получавате и любопитна информация свързана с дестинацията.

 Включена в цената допълнителна екскурзия "Разходка с лодка по Дунав из пролома Железни врата" за всички резервации до 31.03.2023 г.

 • Ден 1: София – Крайова

  Отпътуване от София в 06:30 часа. Посоката ни е Крайова – най-големият град в румънския регион Олтения, като ще преминем границата на Дунав  с  ферибот  през граничната линия Оряхово – Бекет. В нашата следосвобожденска история този румънски  университетски град е останал с подписаната през 1940 година спогодба, която връща на България завладяваната от северните ни съседи след Първата световна война област Южна Добруджа. В Крайова ще пристигнем около обяд. Какво ще ни предложи панорамната обиколка на града? Площад Михай Витязул  на първо място, който носи името на румънския национален герой, обединил през 1918 година трите княжества: Трансилвания, Влахия и Молдова. Пеещите фонтани на площада всяка вечер събират стотици хора, тръгнали на разходка из града. Ще видим Националния театър, основан през 1850 година, църквата на манастира Кошуна от 1483 година,най-старата запазена сграда в града, парка Николае Романеску – третия по големина градски парк в Европа, ще се разходим и по главната пешеходна улица на Крайова Strada Lipscani. Ще имаме възможността да посетим и гордостта на града – Музея на изкуствата, разположен в бивша резиденция, в чиято експозиция може да се видят образци от европейски и румънски художествени школи.  Настаняване в хотела. Свободно време. Многото студенти, които се учат тук, са една от причините за активния нощен живот. Многобройни са и ресторантите, в които може да се опита  румънската кухня и най-вече прословутите кебапчета мичи. Нощувка.

   

  Срещу допълнително заплащане в програмата ни след обяд сме предвидили една атракция за любителите на хубавото вино. Ще посетим винарната в селището Segarcea, където любезните домакини ще ни предложат дегустация на 5 вида вина от тяхната производствена листа.

 • Ден 2: Крайова – Хорезу – Сибиу

  След закуска отпътуваме за Сибиу. По пътя ще спрем в Хорезу – в едноименния манастир, един от основните поклоннически центрове в Румъния. Осветен е през 1690 година и притежава изключително богатство от резбовани декорации и стенописи. Църквата към манастира е посветена на св.св.Константин и Елена. Манастирът е женски, може да се нощува, като тук е отсядал  при посещението си британският престолонаследник принц Чарлз. Хорезу има и славата на голям керамичен център. Произвежданите тук традиционни керамични изделия, конкурент на нашата троянска керамика, отразяват знанията и опита на много местни поколения и грънчарството се счита тук за основен поминък на редица семейства. И манастира, и керамичната школа в Хорезу са под закрилата на ЮНЕСКО.

  След Хорезу ще спрем до една от няколкото най-известни солни мини в Румъния: Ocnele Mari. Тя е дълга цели 13 км, тук дори може да се играе..футбол. Мината разполага с музей на солта, църква, ресторант.

  В късния следобед пристигаме в Сибиу и започва панорамната ни пешеходна екскурзия из този красив град, спечелил през 2007 година конкурса за Европейска столица на културата. Ще започнем с Големия площад /Пиаца Маре/ с фонтана, където са и едни от най-важните забежителности на Сибиу: дворецът Брукентал от XVIII век, превърнат в първия музей в Румъния, Евангелската църква,  Синята къща и Къщата на генералите от XV век, Малкият площад /Пиаца Мича/ с часовниковата кула, Моста на лъжите – първият метален мост в страната, и др. Ще се разходим из старинните средновековни улички и тунели – неизменна част от пейзажа на града. След пешеходната обиколка на Сибиу ще се настаним в хотела. Нощувка.

  Срещу допълнително заплащане: предлагаме да се включите в едно запомнящо се преживяване – на чаша вино, ще гостуваме на румънско селско семейство в близкото селище Sibiel.

 • Ден 3: Сибиу – Алба Юлия – Търгу Жиу – Дробета Турну Северин

  Закуска.Отпътуваме за Алба Юлия - град на брега на река Муреш, за който казват, че е „изгряващата звезда на румънския туризъм”. Носи това название по името на унгарския владетел Гюла /Х век/ и крепостта край реката, т.е. Алба Юлия означава Бялата крепост на Гюла. В града са запазени редица исторически забележителности, сред които се откроява цитаделата Алба Каролина, построена през XVIII век.

   Тук на 1 декември 1918 година е подписан т.нар. Трианонски договор за присъединяването на Трансилвания заедно с Влахия и Молдова към Румъния. Затова и на тази дата се чества румънският национален празник. В Алба Юлия има няколко забележителни храма, сред които ще видим римокатолическата катедрала „Св.Архангел Михаил”на близо 1000 години, една от най-старите в страната, съчетала няколко архитектулни стила: римски, готически и ренесансов. В нея са коронясвани владетели и епископи, сред които принцът на Трансилвания Ян Хуняди и сина му, основателят на Унгарското кралство Матиас Корвин. В духа на религиозната толерантност на метри от католическата катедрала е разположена православната църква, построена през 1920 година, специално за коронацията на румънското кралско семейство – крал Фердинанд I и кралица Мария. Една от туристическите атракции в града е смяната на караула в цитаделата Алба Каролина – истински парад на военни старинни костюми и елитна кавалерия.

   След обяд отпътуваме за Търгу Жиу. По пътя ще имаме възможността да разгледаме замъка Хуняди, известен и като Замъка Корвин. Той се намира в град Хунедоара и представлява средновековен замък в ренесансов стил с елементи на готика, принадлежал на  благородническия род Хуняди.  До 1541 г. е бил собственост на Кралство Унгария, а след това на Княжество Трансилвания. Построен е в периода 1307- 1315 г. от крал Чарлз Първи, който бил владетел на Унгария. Издигнат е на мястото на стар римски лагер. Представлява внушителна постройка с високи, оцветени в различни цветове покриви, кули, безброй прозорци и украсени с каменна резба тераси.

   Пристигаме  в Търгу Жиу, където ще посетим Монументалния ансамбъл с творби на румънския скулптор Константин Брънкуш. Представител на Парижката арт школа, Брънкуш става световно име в авангардното изкуство на XX век.  Неговите най-значими творби, които ще видим: Портата на целувката, Масата на мълчанието, Колоната на безкрайността и др., са създадени през 30-те години на миналия век.

   Крайна спирка на днешния, наситен с впечатления ден, е град Дробета Турну Северин, разположен на левия бряг на Дунав. Съществувал е още по времето на римския император Доминициан и се счита за най-старото римско селище в Румъния. Насред града се издига кула, строена през XVII век, която е дала и средновековното име на града – Турну /кула/ Северин /по името на император Септимий Север/. Дробета е дакийското му название. От 1972 година градът носи официално двойно име. Настаняване в хотела. Свободно време. Нощувка.

 • Ден 4: Дробета Турну Северин – Калафат – София

  Закуска. Свободно време в Дробета Турну Северин с възможност за посещение на Регионалния музей Железни Врата с археологическия парк и аквариума или по желание и срещу заплащане: ви предлагаме да се присъедините към една приятна разходка от Дробета Турну Северин до град Оршова на Дунава по изключително живописен път, който минава успоредно на реката. От Оршова поемаме с лодка из река Дунав, която ще ни отведе и  в най-голямата клисура в Европа – пролома Железни врата. Едно от най-живописните творения на природата, което може да се види на Стария континент.Той се намира на границата между Румъния и Сърбия, в близост и до нашата граница. В миналото тази клисура, която лъкатуши в протежение на над 100 км, се е смятала за най-опасното място за корабоплаването по Дунав, което не е могло да бъде преминато без опитен лоцман – водач. По протежение на клисурата са изградени два големи сръбско-румънски язовира с водноелектрически централи. Пътувайки по Дунав, ще видим и прословутия скален барелеф Decebal Rex, изобразяващ лицето на последния цар на Дакия Дечебал и е най-големият барелеф в Европа, сътворен от скулптури – алпинисти в продължение на цели 10 години между 1994 и 2004-та.

  Около обяд отпътуваме за България. Ще спрем за кратко в Калафат и през Дунав мост 2 ще се отправим към София. Пристигаме в нашата столица в късния следобед.

06.09.2023 - 09.09.2023
 • Стандартна цена за отпътуване от София: 240 евро/469 лв.
21.09.2023 - 24.09.2023
 • Стандартна цена за отпътуване от София: 240 евро/469 лв.

Цената е на човек в двойна стая и включва:

 • 1 нощувка със закуска в Крайова;
 • 1 нощувка със закуска в Сибиу;
 • 1 нощувка със закуска в Дробета Турну Северин;
 • Пешеходна обиколка на Крайова, Сибиу и Алба Юлия;
 • Транспорт с комфортен туристически автобус;
 • Всички пътни и гранични такси;
 • Фериботен билет Оряхово – Бекет;
 • Водач-екскурзовод от България;
 • Медицинска застраховка с покритие до 5 000 евро за лица до 65 години.

Цената не включва:

 • Всички хранения, неупоменати в програмата;
 • Разходи от личен характер;
 • Входни билети и такси за посещенията по желание;
 • Доплащане за медицинска застраховка за лица до 65 години около 7 лева на турист;
 • Доплащане за медицинска застраховка за лица над 66 години около 26 лева;
 • Доплащане за застраховка „Отмяна на пътуване" (за повече информация и детайли, моля да се обърнете към нашите офиси).
 • Доплащане за единична стая - 98 лева;
 • Доплащане за допълнително ползване на празна седалка в автобуса - 100 лева;

Препоръчваме закупуването на застраховка „Отмяна на пътуване”. При нея застрахователят покрива възникналите разходи за анулиране на пътуването включително и заради ситуации  с COVID-19. Пълните условия на застраховката и нейното покритие можете да намерите ТУК.

 

УСЛОВИЯ

 • Минимален брой участници: 25
 • Условия за записване:
  Депозит в размер на 50 лв. на човек при резервация;
  Пълно плащане - 30 дни преди датата на отпътуване.

  Условия за анулация:

  При отказ от пътуване на туриста след изтичането на 3 календарни дни от сключването на договора до 31 календарни дни преди датата на тръгване – такса в размер на 50 лв. на турист.
  При отказ от пътуване от 30 календарни дни до 15 дни преди датата на тръгване - такса в размер на 30% от цената на пътуването.
  При отказ от пътуване на туриста от 14 дни до началната дата на изпълнение на туристическите услуги неустойката е в размер на 100% от платената обща цена.

  Срок за набиране на групата: 20 дни преди датата на всяко отпътуване.
 • Паспортен и визов режим за граждани на България, пътуващи по програмата: валиден международен паспорт или лична карта с валидност минимум 6 месеца след датата на излизане от последната дестинация.
 • Ориентировъчни входни такси:
  - Музея на изкуствата в Крайова – 10 lei ~ 4 лв
  - Манастирът Хорезу – 7.5 lei ~ 3 лв
  - Солната мина Ocnele Mari – 30 lei ~ 12 лв
  - Дворецът Брукентал в Сибиу – 22 lei ~ 9 лв
  - Часовниковата кула в Сибиу – 2,5 lei ~ 1 лв
  - Римокатолическата катедрала „Св.Архангел Михаил” – 6 lei ~ 2.5 лв
  - Замъка Хуняди – 35 lei ~ 14 лв
  - Регионалния музей Железни Врата с археологическия парк и аквариума – 17 lei ~ 7 лв
 • Допълнителни условия:
  Туроператорът си запазва правото да прави промени в реда на екскурзиите и часовете им на провеждане.

  Отстъпки:
  Дете до 12 години настанено на допълнително легло в стая с двама възрастни ползва отстъпка в размер на 60 лева.
 • Непълнолетни, пътуващи сами или само с единия родител - нотариално заверено родителско разрешение

Допълнителни екскурзии

+ Дегустация на вино в Segarcea - 5 вина, включен транспорт до винарната и обратно, без включени вода и разядки.

Минимален брой участници: 15

Цена: 37 лв.

Записва се в България, месец преди датата на отпътуване

Туроператорът си запазва правото да прави промени в реда на екскурзиите по време програмата

+ Гостуване на румънско селско семейство в Sibiel с вечеря, чаша вино и включен транспорт до селото и обратно.

Меню:

Разядка: Сирене, домати, краставици, силно запържено месо и  варени яйца;
1. Зеленчукова супа с нудли;
2. Основно - Сърмички с мамалига и заквасена сметана/Хляб;
3.Десерт - Домашни сладки;
Напитки - Вода, по 1 чаша цуйка и 1 чаша вино на човек.

Минимален брой участници: 15

Цена: 51 лв.

Записва се в България, месец преди датата на отпътуване

Туроператорът си запазва правото да прави промени в реда на екскурзиите по време програмата

+ Разходка с лодка по Дунав из пролома Железни врата с включен трансфер до Оршова и обратно.

Минимален брой участници: 15

Цена: 34 лв.

Записва се в България, месец преди датата на отпътуване

Туроператорът си запазва правото да прави промени в реда на екскурзиите по време програмата

Застраховките "Помощ при пътуване в чужбина" и "Отмяна на пътуване" се сключват със ЗД "Евроинс".

Фирмата-организатор е сключила застраховка “Отговорност на Туроператора” със ЗД „ЛЕВ ИНС” АД, София, Застрахователна полица № 13052310000022.

Туроператорът си запазва правото да прави промени по програмата.

Фото галерия

Още снимки
Изпрати запитване
Не намерихте това, което търсите? Опитайте нашата Tailor Made програма и създайте вашето желано пътуване!
Или просто се свържете с нас посредством контактите долу на страницата!