English version

Мексико

Екзотични пътешествия

  • Мексико - Ривиера Мая

    12.06.2023, 16.06.2023 За 9 дни/7 нощувки, индивидуално пътуване всеки понеделник, петък и неделя.

    Цени от: 1223 евро/2392 лв.

Географски Мексико е изцяло в Северна Америка, граничи с една от най-големите велики сили в света – САЩ. Но по отношение на културата принадлежи на Латинска Америка. През XVI в. в резултат на сблъсъка между две култури – индианска и испанска, се ражда формата на нов народ и нова страна. Наричали са Мексико в началото Нова Испания.

В Мексико живеят над 100 мил. души, това е най – голямата испаноезична нация в света. Мексиканците, които населяват площ от 1,9 млн. кв. км., са наследници на високоразвити цивилизации и различни етноси.

Мексико има най – добрата икономика в Латинска Америка и е най – важният износител в региона. Разполага с много природни богатства, развит е добивът на нефт и природен газ. Най – важните селскостопански култури са царевицата, фасула, доматите, пчелния мед. Мексико е страна на силните контрасти: малко богати и много бедни. Такава е картината и в столицата Мексико Сити – метрополис с население от 8.5 мил. души, където животът пулсира от първокласни квартали до мизерни квартири, от ацтектски руини до небостъргачи. Едва ли има друга страна на земята с толкова богата история като Мексико. Тук през 1200 г. пр. Хр. се развива първата култура. Отделните цивилизации са разделени на периоди, но имат общи религиозни и социални белези, почитането на много богове и строенето на стъпаловидни пирамиди. От древните цивилизации на мексиканска територия най – известна е тази на маите, която се е простирала от бреговете на п – ов Юкатан до тихоокеанското крайбрежие на днешна Гватемала. Да не забравяме и техния загадъчен календар, който се базира на дълбоки познания по математика и астрономия. Другата популярна цивилизация е тази на ацтеките, които използвали йероглифното писмо. През 1519 г. техният владетел Монтесума II чува пророчество, че бог Кецалкоатол ще се появи, но вместо него пристига испанския завоевател Ернандо Кортес, който слага края на ацтектската цивилизация.

Културата на днешно Мексико носи значителния отпечатък на колониалната епоха. Но от далечните времена на висшите култури са запазени великолепни паметници с величествена архитектура, чудесни образци на староиндианската живопис и стенописи. Като прибавим музиката, танците, мексиканската фиеста, митовете и ритуалите, художествените занаяти, красивите плажове в курортите Акапулко и Канкун, уникалната кухня, смесица от кулинарните традиции на индианци и европейци, както и текилата, коронована за национална мексиканска напитка – този истински микс от уникати Made in Mexico е истинската причина тази страна да привлича като магнит туристи от целия свят.