English version

Израел

Самолетни програми

По площ Израел е сравнително малка страна, но по разнообразие на релефа и климатичните си особености може да се мери с…цял континент! Гори и плодородни долини се сменят от пустинни пейзажи. Тук протича свещената река Йордан, тук е Мъртво море - най-соленото в света, най-дълбоката точка на Земната суша, мечтата на всички, които не могат…да плуват.

Наричат Израел Обетованата земя. Може би затова тук живеят над 6 милиона жители, които образуват истинска мозайка от култури, традиции и религии. От основаването на държавата Израел през 1948 г. до днес тази страна е приела над 2,5 млн имигранти от около 80 страни в света!

Посещението на Израел е и среща с библейските истории. Животът и делото на Исус Христос привличат милиони туристи от целия свят в светите земи: във Витлеем, където Исус се е родил, в Назарет, където е минало детството му, на Галилейско море, където са се случили толкова чудеса. Тук е и Йерихон, считан за най-древния град в историята.

Но без съмнение истинката тръпка от визитата в Израел идва от свещения град Йерусалим - градът, в който както никъде другаде по света, три големи световни религии се срещат и съжителстват на толкова малко пространство. Да извървиш пътя на Спасителя по Виа Долороса, където той е носил Кръста, да стигнеш Голгота, където той е разпънат на Кръста, да запалиш свещичка в църквата на Божия гроб - това се помни за цял живот.