English version

Дубай

Екзотични пътешествия

Блог:

Дубай е една от седемте държави, които съставляват Обединените арабски емирства, и е главният делови и туристически център на Близкия Изток. С население от около 700 000 жители, това е второто по големина след Абу Даби княжество във федерацията на Обединените арабски емирства.

През времето, което ви предлагаме да прекарате в Дубай, ще имате удоволствието да се запознаете с едно от екзотичните и космополитни места в света, където западният комфорт се съчетава с неподправеното обаяние и гостоприемство на Изтока.

Днес Дубай е синоним на бъдещето. Град, който всекидневно се променя, доказвайки на практика как пустинята може да се превърне в рай. От няколко години тук се вихри страхотно строителство, за месеци растат квартали от небостъргачи, които гонят рекорди в посока небето. В новия „Даунтаун” на града със скорост етаж на седмица се вдига най-високата сграда в света „Бурж Дубай”, което сигурно ще мине психологическата граница от…800 метра! В Дубай се намира и най-високият хотел на планетата – „Бурж ал Араб”, категория 7 звезди, с уникална форма на сърф, подводен ресторант и 1,5 тона злато, инкрустирани в интериора. От най-горната точка на хотела ясно се виждат контурите на „Палмите” – изкуствени острови в морето, където се твърди, че и нашият Митко Бербатов си е заплюл апартамент.

Петролните залежи не са единственият коз за небивалия напредък на арабското княжество. Те все повече ще отстъпват ред на динамичната търговия, стимулирана от ред финансови облекчения, високите технологии, модерната социална  инфраструктура, която ще привлича все повече елитни специалисти от целия свят. Да не говорим, че тук се провеждат най-престижните в света турнири по конни надбягвания и голф, има и кръг на Формула 1.

В Дубай ви осигуряваме настаняване в хотели 4 и 5 звезди, с висок стандарт и удобства, както за почиващите, така и за пристигналите тук по бизнес. Всеки от хотелите предлага широка гама от допълнителни услуги и развлечения в множество ресторанти, барове и други места за отдих, където можете да чуете както музика от Изтока, така и най-новите западни хитове. Впрочем Дубай е истински пример за толерантност към чуждоземеца: тук всеки може спокойно да изповядва своята религия, в хотелите се предлага алкохол, облеклото е свободно, няма дискриминация по отношение на жените.

Какво ви предлагаме да видите извън хотела?
От живописния залив, образуван от естествени морски течения и разделящ града на две: Дейра и Бар Дубай, се отправят на път прословутите местни дървени корабчета „доу”. Може да се разходите с тях или да изберете вечеря на борда на арабска галера. А може би в един от ресторантите на Бурж ал Араб? Обзорната обиколка на града ще ви покаже внушителни архитектурни ансамбли ( Двореца на шейх Мохамед, Джамията Джумейра), Златния пазар, въздушните кули в квартал Бастакия със старинна конструкция за охлаждане на въздуха, Историческият музей на Дубай със съхранени експонати от 4000 години и др.

За любителите на силните усещания предлагаме сафари из пустинята, което съчетава нещо като рали с джип; езда на камили, полет с хеликоптер или (ново!) с балон над града. Разбира се, не липсва среща с бедуини и пикник сред пясъците с шашлик в арабски стил – под светлината на луната. А за скиорите (?!) има две алтернативи: спускане на ски по писта от пясък в пустинята или по…”истинско”снежно трасе (с писти, лифт, екипировка, дори 2 улея за бобслей!). Това трасе е разположено в една от зоните на най-големия магазин в града – Mall of Еmirates.  И чудото става - сутрин на ски, след обяд – на плаж!

Дубай е известен и като едно от най-привлекателните места за пазар. Търговските центрове са разположени из целия град и предлагат какво ли не: модно облекло, електроника, фото- и видеокамери, галантерия и обувки, злато, часовници, спортни изделия. Към основните търговски райони в града ще прибавим и комплекса „Dubai duty free” на международното летище.

Научете повече за тази дестинация от поредицата "Дубай – писта за рекорди" в нашия блог!