English version

Духът на България с автобус от Варна

Цена от: 107 евро/210 лв.

Последно видяни

При въпроси не се колебайте да се свържете с нас

Офис СОФИЯ: РАБ. ВРЕМЕ: 09-18 ч., пон.-петък СОФИЯ, 1618, бул. "Братя Бъкстон", бл. 208; Телeфон: 02 /955 9237, 955 5433; E-mail: booking@boiana-mg.bg

Офис ВАРНА: РАБ. ВРЕМЕ: 09-18 ч., пон.-петък ВАРНА, 9000, ул. "Любен Каравелов" 52; Телефон: 052 648 288, 0894 664 199, 0893 643 908; E-mail: booking@boiana-mg.bg

Авторска програма на Бояна-МГ
Духът на България с автобус от Варна
Уикенди

Държави: България

Маршрут: Варна - Плиска - Преображенски манастир - Велико Търново - Трявна - Габрово - Дряновски манастир - Мадара - Кюлевча - Провадийска солница - Варна

Времетраене: 3 дни/2 нощувки

22.09.2023 - 24.09.2023
 • Стандартна цена за отпътуване от Варна: 107 евро/210 лв.

За варненци старопланинските градчета са любимо място за туризъм. Нещо повече, Балканът си остава гостоприемен и духовен пътеводител и днес, когато всички ние, българите, търсим отдушник от досадно дълго продължаващата коронавирусна пандемия. Старите български столици, отколешните постижения на майсторите на дърворезбата и иконописта, находките на археолозите са само малка част от това пътуване към Стара планина, което ви предлагаме в тази програма. Но най-важната част – духовната, сме я поставили като етюд от новата ни поредица „Пътешествия с кауза”.

 

Вярата и образованието – две основи на живота, които ще докоснем в писмената сред Двора на кирилицата край Плиска, пред уникалните стенописи на Преображенския манастир, в класните стаи на Априловската гимназия в Габрово – първото българско светско училище, символ на борбата за национална просвета в тежките години на петвековното робство.

 

 

 

Защо да изберете тази програма?

 • Отлична програма за почивните дни през едни от най-светлите български празници с основна мисия „Духът на българина“.
 • Възможност за включване в затворен чат на групата след резервация, където ще можете да се запознаете с другите участници, да споделяте идеи и да коментирате въпроси свързани с предстоящото пътуване. В този чат ще получавате и любопитна информация свързана с дестинацията.

 • Ден 1: ВАРНА – ПЛИСКА – ВЕЛИКО ТЪРНОВО

  Акцентите: Голямата базилика в първата българска столица/ Домът на кирилицата / Манастирът с „Колелото на живота”/ Престолнината на Второто българско царство

  Тръгваме от Варна по автомагистрала „Хемус”, за да стигнем до първата ни спирка в това пътешествие – основаната от хан Аспарух столица Плиска. Ще посетим експозицията на историческия музей  и руините на Голямата базилика,  един от най-мащабните християнски храмове в Европа и в целия славянски свят през периода IX - ХI век, истинско светилище на дух и древна култура по българските земи.Ще научим и подробности по реставрацията на храма, начената по инициатива на покойния проф. Божидар Димитров и вдъхновена от пророчицата Ванга. След това ще разгледаме Двора на кирилицата, уникален комплекс, роден от благородния жест на един арменски предприемач, вдъхновен от великото дело на двамата братя Кирил и Методий.

  Отпътуваме за Велико Търново. Но преди да влезем в столицата на Второто българско царство, ще посетим най-голямата света обител в околностите на старопрестолния град – Преображенския манастир. Основан през XIII век, по времето на Втората българска държава, и поддържан с дарения на втората съпруга на българския цар Иван Александър – Сара, и сина им цар Иван Шишман, манастирът имал важна роля в духовния живот на страната. Минал през много превратности в своята дълга история, днес манастирът съхранява безценно културно наследство. Стенописите на главната църква „Преображение Господне” са дело на големия художник Захарий Зограф, най-въздействащия от които е „Колелото на живота”.  Основната част от сградата и един от най-красивите звънарници са творение на майстор Кольо Фичето.

  Пристигаме във Велико Търново. Тук ще посетим историческия хълм Царевец с крепостната стена, царския дворец, патриаршеската църква, кулата, в която е бил затворен плененият от цар Калоян латински крал Балдуин Фландърски след победоносната за българите битка при Адрианопол през 1205 година. След това, в Музея на восъчните фигури – нещо като български мадам Тюсо, ще видим как са се обличали и живели царското семейство, болярите и обикновените българи през Средновековието. Накрая ще отделим време и за разходка из Самоводска чаршия – търновската улица на занаятите. Настаняване в хотела. Нощувка.

 • Ден 2: ВЕЛИКО ТЪРНОВО – ТРЯВНА – ГАБРОВО – ДРЯНОВО – ВЕЛИКО ТЪРНОВО

  Акцентите: Кой печели облога за дърворезбования таван в Трявна? / Разкрасяване в габровската „пластична хирургия”/ На урок в първото българско светско училище / По следите на първия хомо сапиенс в пещерата Бачо Киро

  След закуска срещу допълнително заплащане се отправяме към Трявна- едно най-колоритните старопланински градчета, съхранило атмосферата на българското Възраждане. Тук ще посетим популярната Даскалова къща със знаменития дърворезбован таван, изобразяващ слънце. Тази уникална творба е създадена след облог и професионална надпревара между майстор и калфа, а кой от двамата е спечелил..ще научим на място. Разходка из градчето, където ще видим някои от емблематичните му архитектурни забележителности: Часовниковата кула, „Гърбавия” мост, Старото школо, черквата „Св. Архангел Михаил” и др.

  Продължаваме за Габрово, където още в началото ще се постараем да си повишим градуса на настроението в единствения в България Дом на хумора. Ще подгреем в Залата с кривите огледала, после ще се видим в нова светлина в габровските селфи кабинки, ще се разкрасим /без пари!/ в габровската „пластична хирургия”, ще се загубим и намерим в най-малкия, но много объркващ огледален лабиринт.

  След доброто настроение в Дома на хумора се отправяме към Априловската гимназия, основана през 1872 година от възрожденеца Васил Априлов , където е разположен и единственият в страната Музей на образованието. Тук е направена възстановка на някогашното взаимно училище от XIX век – първото светско училище у нас, и ще видим как е протичал учебният час. Наследниците на Априловската гимназия ще ни разкажат и как протича обучението на подрастващите днес.

  Последна спирка за деня – Дряново. Тук ще посетим едноименния манастир, където в драматичните дни на Априлското въстание през 1876 година се е водела една от най-тежките битки на българските въстаници с турската войска. Ще се разходим по екопътеката, която ще ни отведе до пещерата Бачо Киро, където археолозите откриха най-старите следи от хомо сапиенс в цяла Европа. 

  Завръщане във Велико Търново. Нощувка.

 • Ден 3: ВЕЛИКО ТЪРНОВО – МАДАРА – СЕЛО КЮЛЕВЧА – ПРОВАДИЯ – ВАРНА

  Акцентите: Мадарският конник – кой е той?/ Храната като изкуство и здраве в село Кюлевча / Най – старата солница в Европа

  След закуска отпътуваме за Мадара, където ще посетим един от символите на България – скалния барелеф Мадарски конник, включен в Списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство. Ще разгледаме Голямата пещера, известна с легендата за трите нимфи и със своята уникална акустика, ще се изкачим и до подножието на барелефа, чието изображение и до днес остава загадка за науката.

  В близкото до Мадара село Кюлевча ще гостуваме на етнокомплекса Вила Булгара еко, където любезните домакини ще демонстрират месене на хляб и тяхната философия за храната като изкуство и здраве.

  Продължаваме за Провадия и тук ни очаква среща с един от най-интересните археологичски обекти в тази част на България – Солницата, праисторически солодобивен и градски център, най-старият в Европа, датиращ от периода 5500 – 4300 г. пр.Хр.  Добивът на сол в онези древни времена е имал изключително важно значение. Солта е била равностойна на парите! Тук ще се запознаем с технологията на солодобива от древността,  която се прилага без никакви промени и днес.

  Пристигане във Варна.

22.09.2023 - 24.09.2023
 • Стандартна цена за отпътуване от Варна: 107 евро/210 лв.

Отпътуване:

На човек
в двойна стая

Доплащане за самостоятелно настаняване

От Варна

210,00 лв

40,00 лв

 

Цената включва:

 • 2 нощувка в уютен хотел 3* във Велико Търново
 • Закуска на блок маса
 • Транспорт с комфортен туристически автобус
 • Демонстрация на занаяти – месене на ритуален хляб и дегустация
 • Обслужване с опитен професионален екскурзовод по време на цялата екскурзия

 


 

Цената не включва:

 • Всички хранения, неупоменати в програмата
 • Разходи от личен характер
 • Ориентировъчни входни такси:
  • Национален историко-архелогически резерват Плиска – 5 лв
  • Вход в крепостта Царевец – 6 лв
  • Музей на восъчните фигури – 10 лв
  • Даскалова къща – 6 лв
  • Музей на хумора – 6 лв
  • Национален музей на образованието – 3 лв
  • Пещера Бачо Киро – 3 лв
  • Мадарски конник – 5 лв ( Беседа – 5 лв)

УСЛОВИЯ

 • Минимален брой участници: 25
 • Срок за набиране на група: 19.04.2023
 • Условия за записване:
  Срок за уведомление при недостигнат миним. брой туристи: 7 дни преди датата на тръгване.
  Записване и начин на плащане:
  Депозит при резервация: 100 лв на човек
  Доплащане до 100% до 14 дни преди отпътуване.
  Пълна информация за пътуването се предоставя на емайл не по-късно от 3 дни преди отпътуване.
  Настаняването в автобуса е по ред на записване.
  Условия за анулации:
  - При отказ от пътуване на туриста след изтичането на 3 календарни дни от сключването на договора до 20 календарни дни преди датата на тръгване – такса в размер на 50 лв. на турист;
  - При отказ от пътуване от 19 календарни дни до 14 дни преди датата на тръгване - такса в размера на депозита;
  - При отказ от пътуване от 13 календарни дни до 7 дни преди датата на тръгване - 50% от общата стойност на пътуването;
  - При отказ от пътуване на туриста от 7 дни до началната дата на изпълнение на туристическите услуги неустойката е в размер на 100% от платената обща цена.
 • Необходими документи:
  Валиден документ за самоличност
 • Паспортен и визов режим за граждани на България, пътуващи по програмата: валиден международен паспорт или лична карта с валидност минимум 6 месеца след датата на излизане от последната дестинация.
 • Ориентировъчни входни такси:
  - Национален историко-архелогически резерват Плиска – 5 лв
  - Вход в крепостта Царевец – 6 лв
  - Музей на восъчните фигури – 10 лв
  - Даскалова къща – 6 лв
  - Музей на хумора – 6 лв
  - Национален музей на образованието – 3 лв
  - Пещера Бачо Киро – 3 лв
  - Мадарски конник – 5 лв (Беседа – 5 лв)
 • Допълнителни условия:
  Туроператорът си запазва правото да прави промени по програмата

Допълнителни екскурзии

+ Екскурзия до Трявна, Габрово и Дряновски манастир – 39 лв

Входните такси за посещаваните обекти се заплащат на място!

Записва се до 14 дни преди отпътуване!

Минимален брой участници: 15

Цена: 39 лв.

Туроператорът си запазва правото да прави промени в реда на екскурзиите по време програмата

Застраховките "Помощ при пътуване в чужбина" и "Отмяна на пътуване" се сключват със ЗД "Евроинс".

Фирмата-организатор е сключила застраховка “Отговорност на Туроператора” със ЗД „ЛЕВ ИНС” АД, София, Застрахователна полица № 13052310000022.

Туроператорът си запазва правото да прави промени по програмата.

Фото галерия

Още снимки
Изпрати запитване
Не намерихте това, което търсите? Опитайте нашата Tailor Made програма и създайте вашето желано пътуване!
Или просто се свържете с нас посредством контактите долу на страницата!