English version

Грузия и Армения от София

Цена от: 1802 евро/3525 лв.

Последно видяни

При въпроси не се колебайте да се свържете с нас

Офис СОФИЯ: РАБ. ВРЕМЕ: 09-18 ч., пон.-петък СОФИЯ, 1618, бул. "Братя Бъкстон", бл. 208; Телeфон: 02 /955 9237, 955 5433; E-mail: booking@boiana-mg.bg

Офис ВАРНА: РАБ. ВРЕМЕ: 09-18 ч., пон.-петък ВАРНА, 9000, ул. "Любен Каравелов" 52; Телефон: 052 648 288, 0894 664 199, 0893 643 908; E-mail: booking@boiana-mg.bg

Авторска програма на Бояна-МГ
Грузия и Армения от София
Земята, която даде на света Златното руно и опази най-древните ръкописи.
Самолетни програми

Държави: Армения, Грузия

Маршрут: София - Истанбул - Тбилиси - Мцхета - Ананури - Баграташен - Ахпат - Дилиджан – Севан - Ереван - Ечмиадзин – Звартнотс – Гарни – Гегхард - Бавра – Квертиси – Варджия - Акхалтсикхе - Боржоми – Уплисцихе – Гори – Казбег - Гергети - Тбилиси - Истанбул

Времетраене: 9 дни/8 нощувки

06.10.2023 - 14.10.2023
 • Пакетна ПРОМО ЦЕНА при отпътуване от СОФИЯ:
  1751 евро/3425 лв. при записване до 30.06.2023.
 • Стандартна цена за отпътуване от София: 1871 евро/3659 лв.

Две съседки в подножието на великия Кавказ са готови да окажат гостоприемство и на българските туристи. Грузия и Армения – стари християнски държави, с многобройни исторически паметници и манастири под закрилата на ЮНЕСКО, с красива природа, древни традиции, дружелюбно население. Едните – грузинците, се славят с превъзходното си вино. Заради него попаднали на тази прекрасна земя: когато Господ разпределял териториите на отделните народи, грузинците отишли да си допият виното. Земите за раздаване свършили и тогава Всевишният, какво да стори, им предоставил... рая. А пък на арменците? О, те са майстори на прочутия арменски коняк, на който и французите отдават достойно признание. И двете страни са нетрадиционни за българския пазар туристически дестинации. И в двете има символи със световно историческо значение. В древна Грузия, в Колхида, Язон открива Златното руно, на Казбек е прикован Прометей, задето откраднал огъня от боговете. Армения пък става първата страна, която приема християнството като официална държавна религия (301 г.). Тя е запазила за човечеството и най-древните в света манускрипти.

Защо да изберем това пътуване:През Великден времето за посещение на Грузия и Армения е много подходящо. До Грузия и обратно ще летим с една от най-добрите авиокомпании в света – Турски авиолинии. Подбрали сме добри хотели в двете страни. Осигурили сме и водач от фирмата – организатор.

Вижте пътеписи и снимки за Грузия и Армения в нашия блог >>>

 

+ Отзиви от наши клиенти, пътували по тази програма >>>
От: Галина
Екскурзия: Грузия и Армения
Дата: 2016

Здравейте,
Вчера се завърнахме от екскурзията “Грузия и Армения” и искам да Ви благодаря за чудесното пътешествие, което беше наситено, но добре организирано, с много добре подготвени екскурзоводи от двете страни. Както писах и в анкетата - очакванията ми бяха надминати от изпълнението на програмата и интересните места. Поздрави и до нови срещи! Галина
+ Видео >>>
Времето в Грузия/Армения Часът в Грузия/Армения КАРТА/Маршрут по програмата Валути

Прогнозни температури в Грузия/Армения по време на пътуването:

 • максиални: 26° C-32° C
 • минимални: 16° C-19° C

Часовата разлика между България и Грузия/Армения е +2 часа.

 

 

 • Грузински лари (GEL)
  1 EUR = 2.54 GEL
 • Арменски драм (AMD)
  1 EUR = 510.73 AMD

 

 • Ден 1: София – Истанбул - Тбилиси

  Тръгване от София в 09:40 ч. с полет на Turkish Airlines и кацане в Истанбул в 11:10 ч.

  Полет в 13:20 ч. Кацане в Тбилиси в 16:35 ч. Трансфер до хотел "Dannisimo" или подобен и настаняване. Вечеря в местен ресторант.

  Нощувка.

 • Ден 2: Тбилиси и светини на християнството

  След закуска започва обзорна екскурзия из аристократичния Тбилиси, основан през V век. Предимство е, че повечето културни паметници се намират на минути един от друг. Сред най-важните забележителности са катедралата Сиони (от VІ – VІІ век), базиликата Анчисхати (VІ век), която е и най-старият оцелял до наши дни християнски храм в града, църквата „Света Троица” – най-високият храм в града, Синагогата, крепостта Нарикала, от която се открива прекрасна панорамна гледка към града, статуята на Майка Грузия. Ще посетим и квартала Абанотубани, където се намират старите топли серни бани. Затова наричат Тбилиси „топлия град”.

  След обяд ще проследим историята на едни от най-важните грузински светини на християнстовото. Отправяме се към древната грузинска столица и религиозен център Мцхета. Оттук е започнало разпространението на християнството в Грузия. На това място ще посетим манастирския комплекс Джвари (VІ век) и катедралата Светицховели (ХІ век), където се съхранява парче от ризата на Исус Христос. И двете християнски светини са включени в Списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство.

  Завръщане в Тбилиси. Вечеря и нощувка.

 • Ден 3: Кавказко приключение

  Закуска. Свободно време или срещу допълнително заплащане екскрузия „Светините на Християнството”. От Тбилиси се насочваме по т.нар. Грузинска военна магистрала, построена от Русия през ХІХ век. Тя преминава през подножието на Голям Кавказ, а природните картини, които се разкриват по протежение на тази историческа пътна артерия, направо спират дъха и често са давали вдъхновение в творчеството на едни от най-известните грузински писатели, поети и художници.  Ще видим укрепения отбранителен комплекс Ананури (ХVІІ век), алпийския курорт Гудаури, а от градчето Казбег на джипове ще се изкачим до храма на Пресветата Троица Гергети, издигаща се на 2170 метра надморска височина. Казват, че оттук при ясно време се вижда един от най-високите планински върхове в Грузия – Казбег (5047 м). Завръщане в Тбилиси, вечеря и нощувка.

 • Ден 4: Синята перла на Армения

  След закуска отпътуваме за грузинско-арменската граница. При Баграташен започва арменската част от туристическата ни програма. Най-напред ще посетим манастирa Ахпат (обект на ЮНЕСКО), след което се отправяме към езерото Севан, известно като Синята перла на Армения и едно от най-големите високопланински езера в света. Ще преминем през балнеоложкия курорт Дилиджан, разположен на 1500 м надморска височина. Ще се разходим из старата част на града с магазините за сувенири и занаятчийски ателиета. Ще спрем на брега на езерото, където ще видим манастирския комплекс Севанаванк и ще вечеряме вкусно приготвена риба. Отпътуване за столицата Ереван, най-големият град в Армения, и настаняване в хотел „Ani Central Inn” или подобен. Нощувка.

 • Ден 5: Ереван

  След закуска предстои обзорна екскурзия из арменската столица. Градът е разположен на река Хардзан, извираща от езерото Севан. Отличителна е архитектурата на сградите му, построени с пъстри туфи от началото на ХХ век. Ереван според отзивите на посетили го туристи е спокоен град, тук почти няма престъпност, а чужденецът е добре дошъл навсякъде. В центъра е обширният Площад на Републиката със сградите на парламента, историческия музей и националната художествена галерия. Един от най-внушителните паметници в града е този на Майка Армения. В Ереван се намира и Библиотеката за древни манускрипти Матенадаран. Тя е една от най-големите в света и съхранява огромно количество ръкописи от античния свят. Пешеходната ни разходка из града ще продължи край комплекса Каскада, операта, Мемориала на арменския геноцид. Многобройни са и зелените паркове в града. И след такова завръщане в миналото идва ред и на много приятни забавления. Ще посетим конячния завод, където се произвежда знаменития арменски коняк „Арарат” (къде без дегустация!). Следва пазарът Шука, където се предлагат традиционни за страната сладки и сушени плодове. Вечеря и нощувка.

 • Ден 6: Копието на съдбата

  Закуска. Свободно време или срещу допълнително заплащане екскрузия „Копието на съдбата”. Отпътуване за Ечмиадзин – духовен и административен център на Арменската апостолическа църква. Тук ще разгледаме Първопрестолния събор „Св.Ечмиадзин” – главната градска катедрала. Тя се счита за един от най-старите християнски паметници в Армения – построена е през ІV век след провъзгласяването на християнството като официална държавна релия и е под закрилата на ЮНЕСКО. По-нататък ще посетим руините на древния Звартнотс (VІІ век), след което следва езическият храм в Гарни – единственият съхранен до днес паметник от епохата на елинизма. Завършваме екскурзията през този ден с пещерния манастирски комплекс от църкви и гробници Гегхард (обект на ЮНЕСКО), основан през ХІІ век. В началото са го наричали Пещерния манастир, а по-късно приема името Гегхард (копието на съдбата) по преданието за римския легионер, пронизал с копие Христос, за да провери дали е предал Богу дух. По време на пътуването любезните домакини ще ни предложат да чуем и местна музика в изпълнение на инструмент, наричан дудук. Завръщане в Ереван. Вечеря и нощувка.

   

 • Ден 7: 13-етажен „град” в скалите

  След закуска отпътуване за град Гюмри, наричан доскоро Ленинакан на името на известния комунистически вожд, и границата с Грузия при Бавра – Ниноцминда. Пресичане на границата и посещение на замъка Кервици, пещерния град и манастирския ансамбъл Варджия – 13 етажен град, "изрязан" в скалите. Настаняване в хотел „Akhaltsikhe Rabati Gino” или подобен в Акхалтсикхе. Вечеря и нощувка.

 • Ден 8: В музея на Сталин

  Закуска и отпътуване за Тбилиси. По път екскурзия в парка Боржоми, където ще опитате известната  изворна минерална вода. Отиваме в Гори, родният град на генералисимуса Й. В. Сталин, чиято родна къща е превърната в музей. Освен него, ще видим и пещерния град Уплисцихе, съществувал през първото хилядолетие до новата ера. През него е минавал Пътят на коприната. Този древен комплекс е съхранил пещерни жилища, пекарна, винарна, античен театър. Настаняване в хотел “Marionn” или подобен. Вечеря и нощувка.

 • Ден 9: Тбилиси - Истанбул - София

  Закуска.

  Трансфер до летището за полет от 10:40, който каца в Истанбул в 12:10.

  Полет за София в 13:30, който каца в 14:45.

   

   

06.10.2023 - 14.10.2023
 • Пакетна ПРОМО ЦЕНА при отпътуване от СОФИЯ::
  1751 евро/3425 лв. при записване до 30.06.2023.
 • Стандартна цена за отпътуване от София: 1871 евро/3659 лв.

Цената е на човек в двойна стая и включва:

 • самолетен билет София – Истанбул – Тбилиси – Истанбул - София
 • летищни такси в размер на 475 лв. (към 11.10.2022 г.). При разлика в размера на таксите към датата на издаване на билетите, съответната разлика се доплаща.
 • 8 нощувки със закуски и вечери в хотели 3*
 • туристическа обиколка на Тбилиси
 • сити тур на Ереван
 • дегустация на коняк
 • климатизиран транспорт по маршрута
 • всички екскурзии и трансфери, описани в програмата
 • входни такси за посещаваните туристически обекти
 • екскурзоводско обслужване на английски или руски език по време на тура
 • медицинска застраховка с асистанс с покритие 10 000 евро на човек.
 • водач-преводач на групата от фирмата-организатор

 


 

Цената не включва:

 • такси обслужване на местните шофьори и екскурзоводи - 45 евро/88 лева - заплащат се в България с последната вноска
 • доплащане за застраховка „Отмяна на пътуване и съкращаване, и специални условия „Ковид – 19“ – 6 % (за повече информация и детайли по офертата, моля да се обърнете към нашите офиси)
 • доплащане за медицинска застраховка за лица между 65 и 74 години - 12 лв.
 • доплащане за медицинска застраховка за лица между 75 и 85 години - 38 лв.
 • екскурзия „Кавказко приключение” – 50 евро/98 лв.
 • екскрузия „Копието на съдбата” – 65 евро/127 лв.
 • лични разходи (телефонни разговори, мини-бар и др.)
 • неупоменати в програмата услуги

УСЛОВИЯ

 • Минимален брой участници: 10
 • Условия за записване:
  Депозит: по 800 лв. на човек до 3 дни след подписване на договор
  Пълно плащане: до 30 дни преди отпътуване
 • Паспортен и визов режим за граждани на България, пътуващи по програмата: международен паспорт с валидност минимум 6 месеца след датата на излизане от последната дестинация.
 • Допълнителни условия:
  Доплащане за единична стая: 326 лева

  Анулационни условия:

  В случай на отказ от пътуване и прекратяване на договора от Туриста, Туроператорът възстановява платената сума за туристическите услуги, като удържа стойността на издадения на Туриста самолетен билет, ако има такъв, и допълнително следните неустойки:
  - от деня следващ деня на подписване на договора до 65 клендарни дни преди датата на тръгване – такса в размер на 100 лв. на турист.
  - от 64 до 30 дни преди началната дата на изпълнение на туристическите услуги – неустойка в размер на внесения депозит.
  - от 29 дни до началната дата на изпълнение на туристическите услуги неустойката е в размер на 100% от платената обща цена.
 • Непълнолетни, пътуващи сами или само с единия родител - нотариално заверено родителско разрешение

Допълнителни екскурзии

+ „Кавказко приключение” - 50 евро/98 лв.

Отправяме се към Ананури по т.нар. Грузинска военна магистрала, построена от Русия през ХІХ век. Тя преминава през подножието на Голям Кавказ, а природните картини, които се разкриват по протежение на тази историческа пътна артерия, направо спират дъха и често са давали вдъхновение в творчеството на едни от най-известните грузински писатели, поети и художници.  Ще видим укрепения отбранителен комплекс Ананури (ХVІІ век), а от градчето Казбег на джипове ще се изкачим до храма Пресветата Троица Гергети, издигаща се на 2170 метра надморска височина. Казват, че оттук при ясно време се вижда един от най-високите планински върхове в Грузия – Казбег (5047 м).

Минимален брой участници: 10

Цена: 98 лв.

Записва се в България, месец преди датата на отпътуване

Туроператорът си запазва правото да прави промени в реда на екскурзиите по време програмата

+ „Копието на съдбата” - 65 eвро/127 лв.

Отпътуване за Ечмиадзин – духовен и административен център на Арменската апостолическа църква. Тук ще разгледаме Първопрестолния събор „Св.Ечмиадзин” – главната градска катедрала. Тя се счита за един от най-старите християнски паметници в Армения – построена е през ІV век след провъзгласяването на християнството като официална държавна релия и е под закрилата на ЮНЕСКО. По-нататък ще посетим руините на древния Звартнотс (VІІ век), след което следва езическият храм в Гарни – единственият съхранен до днес паметник от епохата на елинизма. Завършваме екскурзията през този ден с пещерния манастирски комплекс от църкви и гробници Гегхард (обект на ЮНЕСКО), основан през ХІІ век. В началото са го наричали Пещерния манастир, а по-късно приема името Гегхард (копието на съдбата) по преданието за римския легионер, пронизал с копие Христос, за да провери дали е предал Богу дух. По време на пътуването любезните домакини ще ни предложат да чуем и местна музика в изпълнение на инструмент, наричан дудук.

Минимален брой участници: 10

Цена: 127 лв.

Записва се в България, месец преди датата на отпътуване

Туроператорът си запазва правото да прави промени в реда на екскурзиите по време програмата

Застраховките "Помощ при пътуване в чужбина" и "Отмяна на пътуване" се сключват със ЗД "Евроинс".

Фирмата-организатор е сключила застраховка “Отговорност на Туроператора” със ЗД „ЛЕВ ИНС” АД, София, Застрахователна полица № 13052310000022.

Туроператорът си запазва правото да прави промени по програмата.

Фото галерия

Още снимки
Изпрати запитване
Не намерихте това, което търсите? Опитайте нашата Tailor Made програма и създайте вашето желано пътуване!
Или просто се свържете с нас посредством контактите долу на страницата!