English version

 

Куба

 • Куба - почивка във Варадеро

  14.06.2023, 18.06.2023 За 9 дни/7 нощувки индивидуално пътуване Карибска романтика, всеки сряда и неделя.

  Цени от: 1089 евро/2130 лв.

 • Куба - Хавана и Варадеро

  14.06.2023, 18.06.2023 9 дни/7 нощувки Почивка на Карибите, всеки сряда и неделя

  Цени от: 1160 евро/2269 лв.

Мексико

 • Мексико - Ривиера Мая

  12.06.2023, 16.06.2023 За 9 дни/7 нощувки, индивидуално пътуване всеки понеделник, петък и неделя.

  Цени от: 1223 евро/2392 лв.

Централна и Южна Америка

Когато на 12 октомври 1492 година Христофор Колумб стъпва на брега на днешния остров Сан Салвадор, въобще не е предполагал, че поставя основите на Новия свят. Камо ли да изпише в бордните документи на флагманския кораб названието Америка. Това ще се случи едно десетилетие по-късно след експедициите на италианския му колега, мореплавателят Америго Веспучи. На неговото име ще бъде кръстен новооткритият континент Америка. Това название ще остане до днес, като на географските карти отчетливо ще се открояват три основни части на тази земя: Северна, Централна и Южна Америка. 

Докато съставът на страните в Южна Америка не търпи съмнение, не е така в централната част. Според картографите в Централна Америка фигурират държави като Коста Рика, Салвадор, Гватемала, Хондурас, Никарагуа, Панама. Тази конфигурация се приема и от Европейския съюз. ООН обаче прибавя Белиз и Мексико с южните му щати Кампече, Чиапас,Табаско, Юкатан. Ако загърбим това разпределение на страните и прибавим някои държави от Карибския басейн: Куба, Доминиканска република, Хаити, Ямайка, образът на Централна Америка от гледна точка на туризма ще има много по-пълно очертание. А това са и дестинации, които неизменно фигурират в екзотичното портфолио на туристическа компания Бояна- МГ.

Централна и Южна Америка са едни от най-предпочитаните места за туризъм в света. Възможностите за посещения са огромни. На летищата в главните градове на страните от този регион на планетата кацат самолети на десетки авиокомпании от цял свят. Международни и местни хотелски вериги са изградили комплекси с прекрасни условия за отдих сред уникална природа. 

И в Централна, и в Южна Америка пътешествениците имат шанса да попаднат сред истинска съкровищница от културно-исторически забележителности. Та тук се намира наследството на две от най-развитите древни цивилизации на американския континент - на маи и ацтеки в Мексико, на инките в Перу. Разкошните плажове в Централна и Южна Америка - по бреговете на Атлантическия и Тихия океан, на Карибско море и край Мексиканския залив са любимо място на любителите на екзотичните ваканции. 

Невероятните пейзажи, неповторимият растителен и животински свят, разнообразието от реки, водопади, вулкани и още куп красоти са истинско предизвикателство за избралите да се наслаждават на природните творения в Централна и Южна Америка. Местното художествено творчество, наследило изкуството на древните общества, ритъма на местната музика и темпераментните танци, фантастичната кухня и винената листа са още едно допълнение към букета от изкушения, които привличат толкова много гости от всички краища на планетата Земя.

Кои са най-предпочитаните дестинации в Централна и Южна Америка?

В Централна Америка на първо място Мексико заради богатото културно-историческо наследство преди колониалната епоха и курортите по бреговата ивица на Тихия океан и Карибско море - Акапулко и Канкун. Куба и Доминиканска република заради прекрасните плажове. Коста Рика заради възможностите за екотуризъм.

В Южна Америка Бразилия заради космополитния Рио де Жанейро и горещите ритми на самбата. Аржентина със столицата Буенос Айрес, романтичното танго, гаучосите - покорителите на Пампата, винарните в Мендоса. Перу - древната империя на инките. Чили с уникалните каменни фигури на Великденските острови, колониалния Сантяго де Чили и Валпарайсо - едно от най-важните чилийски пристанища, културната столица на Чили. 

Природа и климат в Централна и Южна Америка

Природата в Централна и Южна Америка се отличава с удивителна и неповторима красота. Рисувайки пейзажа на Централна Америка, неизменно под четката на великия естествен художник - природата. Изникват гъсти тропически и мангрови гори, блата, езера, планински възвишения, безброй крайбрежни лагуни и приказни плажове, бариерни рифове и множество коралови острови, буйни реки и водопади, изгаснали или действащи вулкани, разнообразна тропическа флора и фауна. 

През Централна Америка преминава планинската верига на Централноамериканските Кордилери, достигащи до 4000 метра надморска височина. В Централна Америка се намира най-голямото континентално езеро Никарагуа, разположено на площ от 8000 кв.км. В Ел Салвадор, най-малката държава в Централна Америка, от 60 вулкана 7 продължават да са действащи, такива има и в Коста Рика. 

Край бреговете на Хондурас са фантастичните коралови рифове - стръв за любителите на подводното  гмуркане. Мексиканците имат своя вулканичен връх Попокатепетъл, за който се носят легенди, каньона Сумидеро с 1000-метровите му отвесни скали, обширният Мексикански залив и кладенците сеноте от епохата на маите. Куба излиза в пейзажа с планината Сиера Маестра и долината Пинар дел Рио, където растат тютюневите листа за най-хубавите пури в света. Ако пък прелетите до полуостров Самана в Доминиканската република през февруари, може да попаднете на любовния танц на гърбатите китове.

Температурите на въздуха са високи и характерни за тропическия климат. Но Централна Америка е и доста проветриво място. Почти не минава година, през която световните агенции да не съобщят за поредния разрушителен ураган, разразил се над някоя от страните в региона. Вулканичните изригвания изглеждат екзотично за туристите, но не са безопасни и изискват повишено вмнимание. 

Природната палитра на Южна Америка е още по-богата. Тук протича най-пълноводната река в света - Амазонка. На границата между Бразилия и Аржентина е “врящият котел” на Игуасу - един от трите най-големи и мощни водопади на планетата. В Южна Америка се простира планинската верига на Андите - от най-северните части на континента до остров Огнена земя, достигайки надморска височина от 6990 метра. В Южна Америка е разположено езерото с най-висока надморска височина - Титикака. Между Тихия океан и Андите се простира пустинята Атакама с нейния лунен пейзаж и  многобройни солни езера. 

На юг от Пампата - обширната равнина, която стига до Атлантическия океан и дава храна на стотици стада едър рогат добитък, е областта Патагония. В част от нея любителите на приключенията срещат  прословутите патагонски глетчери. Най-големият леден масив на Земята, разположен във вътрешността на някоя страна. А докато Галапагоските острови са дом на костенурките гиганти и големите морски гущери-игуани, край полуостров Паракас в Перу  може да се видят едни от най-големите в света колонии на пингвини, морски птици и ушати тюлени.

А колкото е разнообразна природата, толкова пъстър е и климатът в Южна Америка. Докато у нас, в България, е зима, в Южна Америка триумфират сравнително високите температури. В районите, където Екваторът пресича континента, климатът е горещ и влажен. Висока е влажността по поречията на големите южноамерикански реки като Амазонка, Парана, Уругвай, Ориноко, край които се простират обширни територии с гори. Амазонската джунгла, например, заема почти 40 процента от територията на Бразилия. Влажен е климатът по протежение на Тихоокеанското крайбрежие, но в планинските масиви с нарастването на надморската височина температурите спадат, растителността оредява. По тази причина те са и най-слабо населени.

Историята и по-интересните забележителности  в Централна и Южна Америка

Да започнем от Централна Америка и конкретно от Мексико. Обиколката из южните щати на тази страна, които изброихме, оформят доста подробна представа за цивилизациите от т.нар. епоха Мезоамерика, които са владеели тези земи преди да бъдат покорени от испанските завоеватели през XVI век. Това са церемониални центрове, светилища на маи и ацтеки - от Града на боговете Теотихуакан до едно от новите чудеса на света - археологическия комплекс Чичен Ица, лицето на мексиканския туризъм. 

Няма как да не споменем Канкун, най-атрактивният морски мексикански курорт на Карибско море. Ако слезем по-на юг стигаме до Куба - пленителният остров с прочутите хавански пури, кубинския ром, прекрасната столица Хавана с любимите барове на носителя на Нобелова награда за литература Ърнест Хемингуей и райския плаж Варадеро. 

По-нататък: Доминикана, част от остров Испаньола заедно със съседа Хаити, също откритие на Колумб. Пунта Кана, Баваро, Бока Чика са плажове бижута, а столицата Санто Доминго - най-старият град на Антилските острови. За да затворим страницата Централна Америка имаме и още едно предложение: Коста Рика с джунглата, кротналия се вулкан Ареал, крайбрежието на Тихия океан и полет до Панама, където покрай всичко друго ви очаква среща и с прочутия Панамски канал.

Прехвърляме се в Южна Америка, където изборът за ваканция и екскурзии е по-богат. Бразилия ви очаква с космополитния Рио де Жанейро и неговите запазени марки: статуята на Исус Спасителя - покровителят на града, знаменития плаж Копакабана, улицата на Карнавала “Самбодромо”, където се леят шеметните ритми на бразилската самба, и Меката на световния футбол - стадион “Маракана”. 

Преди да влезете в Аржентина, ще имате невероятно преживяване - сафари с лодка под падащите тонове вода на водопада Игуасу в едноименния национален парк. Един от трите най-големи водопада в света! Аржентинската столица Буенос Айрес ще ви се стори по-европейска от други подобни градове в Южна Америка. Като разгледате града ще научите историята на тангото, родено в тази страна, ще го гледате на живо в някой от театрите в града, а може и някоя госпожица да ви покани на танц насред улицата на бохемите Каминито. Извън столицата ще посетите ранчо на гаучоси - каубоите от Пампата, а ако сте любители на доброто вино - лозята и винарните на Мендоса ви очакват. Оттук ще заминете за Чили, за да продължите винения тур в столицата Сантяго де Чили или в живописното  крайморско пристанище Валпарайсо. Друг вариант е по-близката до аржентинската столица необятна река Рио де ла Плата, дала името на един от популярните романи на писателя Карл Май. По нея с ферибот може да гостувате в Монтевидео, столицата на Уругвай.

Накрая оставяме другия голям шедьовър на древните индиански цивилизации - наследството на инките в Перу. На първо място Мачу Пикчу - церемониалният център, още едно от новите чудеса на планетата, останал няколко века неизвестен за света. Столицата на инките Куско, наричана “Пъпът на света”, Свещената долина с археологическия комплекс Олантайтамбо, езерото Титикака с плаващия тръстиков остров Урос и фигурите-геоглифи край градчето Наска, видими от въздуха, и до днес загадка за научния свят.

Кога е най-доброто време да посетите Централна и Южна Америка и как да сте подготвени?

Обикновено българските туристи предпочитат да пътуват за Централна и Южна Америка в периоди, когато в България се е настанила зимата. Това важи най-вече за дестинациите, които предлагат условия за почивка в крайбрежните морски курорти. Най-подходящо за плажна ваканция е времето между декември и март-април. Октомври е много подходящ за обиколни пътешествия. За да се подготвите добре е важно да съобразите облеклото си според прогнозите за времето в съответната дестинация, да съберете повече предварителна информация за страната, която ще посетите: история, култура, икономика, природни дадености, традиции, кухня, политически статут, митнически и валутни изисквания, мерки за безопасност, аптечка за пътуването и още ред други неща, с които опитните пътешественици са свикнали да се съобразяват.