English version

Доминиканска република

Северна Америка

В едно от култовите си изпълнения на сцената големият български актьор Тодор Колев пееше: “Кога ще ги стигнем американците…” Въпрос с много труден отговор, актуален и днес, когато иде реч за Северна Америка и двете й големи държави САЩ и Канада. Но за мечтите граници няма и въпреки визовите бариери, много български туристи имат желанието да посетят страните на тази земя, появила се на световната карта след Великите географски открития.

Какво трябва да знаете за Северна Америка и как да се подготвите за пътуването?

С площ от над 24 милиона кв. километра, с население от близо 600 милиона жители, обхваната от “обръча” на три океана: Северния ледовит, Тихия и Атлантическия, Северна Америка има всички географски и стопански показатели да се нареди сред останалите участници в категорията континент. Разположена едновременно в западното и северното полукълбо, Северна Америка е територия на една от най-големите планински вериги в тази част на планетата - Кордилерите, чийто най-висок връх Денали се издига на 6194 м надморска височина. 

В Северна Америка се намират няколко езера: Горното езеро, Мичиган, Хюрън, Ери и Онтарио, които съставляват една от най-големите в света езерни групи, наречена Големите американски езера. Само в Аляска, най-големият самостоятелен щат на САЩ, езерата - малки и големи, достигат умопомрачителната бройка от над 3 милиона! Пак там се намират най-много глетчери (ледници), като най-големият от тях - Маласпина с “габарити” от 4000 кв.м. 

На границата между САЩ и Канада се спуска един от трите най-големи водопада на Земята - Ниагарският водопад, в чиято бездна се изливат 2400 литра вода в секунда! Мисури, която пресича САЩ в продължение на повече от 3700 км,е най-дългата река в Северна Америка, а събирайки се с другата голяма водна артерия Мисисипи ги прави четвърта по дължина в света речна система. 

В този дух - кой е по-по-най, Северна Америка може да извади още куп географски рекорди. В същото време двата колоса на Северна Америка - Канада и САЩ, в макар и краткото си съществуване в историята на човешката цивилизация, се превърнаха в световна сила, особено САЩ. 

Страната на Чичо Сам разполага с огромни суровинни ресурси със световно значение. Тя е третият по големина в света производител на петрол и втора след Русия по добив на природен газ. Притежава стопански и финансов потенциал, благодарение на който си остава  най-мощният фактор в световната икономика, диригентът на световната политика и заедно с Канада поддържат един от най-високите жизнени стандарти в света.

Статуята на свободата в Ню Йорк е един от символите на демократичните традиции, установени само за малко повече от две столетия. С постиженията на науката в Северна Америка стана възможно за първи път в историята човешки крак да стъпи на Луната. 

Северна Америка е територия на свободната инициатива, на успешния и проспериращ бизнес и символ на мечтата за по-добър живот. Тя е и една от най-предпочитаните дестинации за туризъм. Тук има всичко: великолепна природа, прелестни пейзажи, райски плажове, исторически и културни забележителности, отлично развита туристическа инфраструктура. Мащабите са огромни, равни на площта на континент, и затова, когато се подготвя пътуване в тази посока, трябва да се държи сметка за това. 

Кои места да се посетят, как да се стигне до тях - със самолет заради дългите разстояния или автотранспорт по познатите от филмите магистрали. Във въздушното пространство над САЩ се осъществява близо половината от целия въздушен трафик в света. 

Кои туристически обекти да влязат в маршрута, местата за настаняване, храната по време на престоя и още ред други въпроси са на дневен ред, продиктувани и от планирания бюджет на пътуването. Най-важната част си остават визовите ограничения. Както САЩ, така и Канада не са ги свалили за българските граждани, а ако това стане, ще се открият повече възможности за нашите сънародници да пътуват и опознаят Северна Америка.

История, природа и култура

Няколко столетия след експедицията на Христофор Колумб, през XVII и XVIII век, започва голямата инвазия на тогавашните колониални империи в Северна Америка - френската и британската, довела до изтребването на индианците, коренното население на тази земя.

Първата успява да се закрепи с малко на брой територии в днешна Канада (в Квебек и Монреал), а поданиците на британската корона взимат осезаем превес и в “Страната на “кленовия лист, и в “Щатите”. Започва и голямото преселение на народите от Европа и други континенти, създало в Северна Америка истинско мултикултурно общество, а днес в Канада съжителстват 70 етнически групи, които говорят на 60 езика! 

Бурни събития се роят през този период: 

Войната за независимост на 13-те колонии от Великобритания, завършила с приемането на прочутата Декларация за независимост от 1776 година. Експанзията към Дивия запад след откриването на златните залежи в Калифорния през 1848 година и последвалата я златна треска и бляна по Клондайк. Гражданската война през 1865 година и отмяната на робството с 13-та поправка на американската конституция, най-старата в света, действаща и днес. 

XX век ще се помни с черния петък на 29.10.1929 година, сложил началото на “Голямата депресия” - най-голямата финансова криза в света през миналото столетие. С участието на САЩ  във Втората световна война след трагедията в Пърл Харбър през 1941 година. С първата атомна бомбардировка над японските градове Хирошима и Нагасаки през август 1945 година, довела не само до гибелта на стотици хиляди невинни хора, но и до гигантска промяна във военно-политическата стратегия в целия свят. 

Карибската криза при блокадата на Куба в началото на 60-те години на миналия век, заплашила планетата с трета световна война. Убийството на президента Джон Кенеди. Войните във Виетнам, Афганистан, Ирак. Финансовия колапс на Уолстрийт и в световен мащаб през 2008 година след фалита на американската банка Леман Брадърс. Още куп знаменателни събития чертаят историята на Северна Америка и нейния флагман САЩ.

Когато посещавате Канада и САЩ, в музеи и различни атракции може да се запознаете с много детайли от тази кратка, но много динамична история на страните от Северна Америка. В Канада например са много популярни така наречените исторически паркове, които връщат по атрактивен начин туристите в историята на страната. Такъв е Форт Луисбърг в Нова Скотия, една от най-силните крепости в Северна Америка по време на войната на Великобритания срещу Франция и индианските племена от 1754-1763 година.

Голямата гордост на Северна Америка са и националните паркове,чиято основна функция е да опазват изключителното й природно богатство от безкрайни гори, реки, езера, горещи извори, водопади, разнообразна флора и фауна. Първият не само в Северна Америка, но и в света национален парк е Йелоустоун, истинско царство на горещите гейзери. Това едно от малкото останали места в Северна Америка, където се срещат все още стада от бизони, мечките гризли, сивите вълци. Гранд Каньон, Йосемити, Секвоя, Долината на монументите допълват палитрата от парковете - пазители на природата в САЩ. 

В Канада националните паркове са 39 начело с Банф в Скалистите планини и съставляват 3 процента от потенциала на местния туризъм. Край Ванкувър все още може да се видят великански дървета, високи до 100 метра, с 4-5 метра диаметър на дънера. 

Безценно е и културното наследство в Северна Америка. Изобразителното изкуство, литературата, театъра, киното като част от елитарната американска култура. Шоу бизнесът с холивудските филми, мюзикълите, музикалните клипове, анимационните филми на Уолт Дисни и всички нови форми на развлекателната индустрия. И днес те си остават запазена марка на американския културен и духовен експорт в целия свят. Да вземем само Холивуд или както го наричат “Фабриката за мечти”, пъпът на филмовия свят. От създаването на първото филмово студио в Калифорния през 1910 година до днес не секва славата на великите кинозвезди - от Чарли Чаплин и Кърк Дъглас до Леонардо ди Каприо, Брат Пит и Шон Конъри, на гигантските филмови продукции от  “Титаник” до “Троя” и “Гладиатор”.

Кои места в Северна Америка е задължително да посетите?

Забележителностите в Северна Америка са изключително много  и неслучайно този регион на света води класацията на най-популярните на планетата туристически дестинации.  

Да започнем с “Голямата ябълка” - прозвището на Ню Йорк, един от най-големите икономически, финансови и културни мегаполиси в света. Градът с най-многото небостъргачи, с  най-скъпите модни бутици, седалище на ООН и символа на американската мечта - Статуята на свободата. 

Да продължим към Вашингтон - центърът на държавната власт с Белия дом и Капитолия, Обелиска и мемориала на Линкълн. Бъфало и най-посещаваният от туристите негов съсед - Ниагарският водопад. 

По-нататък: Чикаго, където се намира най-голямата българска диаспора в Северна Америка. Градът на брега на езерото Мичиган, на първия в света небостъргач, на знаменитите чикагски джаз клубове и спомена за добилия международна “слава” гангстер Ал Капоне. 

Лас Вегас - лоното на хазарта, с едни от най-скъпите в света казина и хотели. Националните паркове Гран каньон и Йелоустоун - уникални природни феномени. 

Сан Франциско - “Градът на златната треска”, с многото етнически квартали, с криволичещите стръмни улици и спускащите се по тях трамвай, с моста Голдън гейт бриджа, съединяващ Тихия океан със залива на Сан Франциско, с легендарния затвор Алкатрас, превърнат в музей.

И накрая Ел Ей - “Градът на ангелите” Лос Анджелис, Меката на киното и статуетките Оскар, със звездоманията Холивуд и фабриката за филми - Юнивърсъл Студиос. Както и с прословутия моден булевард Родео Драйв и дискретния Бевърли Хилс, със знаменитите плажове Санта Моника и Малибу.

В Канада, която се смята за една от най-урбанизираните страни в света, почти една четвърт от населението е съсредоточено в два града - Торонто и Монреал. Торонто е най-големият град в страната и средище на най-много етнически групи. Една от най-силните миграционни вълни към Новия свят, при която Торонто в края на XIX век достига 200 000 души, е резултат от войните на Наполеон Бонапарт. 

Днес това е почти британски град с над 4,3 милиона жители, разположен по брега на езерото Онтарио, известен със своята телевизионна кула с височина 553 метра. Съперникът му  Монреал, основан през 1642 година, пък е метрополис на френска Канада. Това са двата полюса, без които едно пътуване в Канада е немислимо. Да добавим столицата Отава, стария град на френският Квебек - едно от културните наследства под егидата на ЮНЕСКО, и Ниагарския водопад.

Препоръчани оферти и пакети

С връщането към “нормалното” и постепенното отваряне на страната за чуждестранни туристи се увеличават и възможностите за екскурзии и почивки в нея. Туристическа компания Бояна-МГ  може да предложи двуседмична  екскурзия от Ню Йорк до Калифорния, както и почивка по крайбрежието на Флорида и настаняване в да ги наречем - къщи за гости в Орландо.