English version

Виетнам

Ако харесвате Югоизточна Азия и сте решили да посетите Виетнам сред съзвездието от екзотични страни в тази част на света, значи сте направили отличен избор. През последните години Виетнам се наложи като все по-привлекателна туристическа дестинация. И пътешествениците оценяват нейната популярност с възможностите да открият тук страна с древна история и култура, с уникална природа, богата на вкусове кухня и дружелюбно население.

До главните икономически и културни средища като столицата Ханой, най-големия град Хошимин, курортния център Дананг и други важни населени места във Виетнам има достъпен въздушен транспорт от целия свят. Благоприятният климат в сезоните, подходящи за туризъм, позволява да се организират не само екскурзии из различните райони на страната, но и почивки в най-известните морски курорти във Виетнам.

Преди повече от три десетилетия много виетнамци учеха и работеха в България. Голяма част от тях бяха напуснали страната си заради войната с американците през 60-те и 70-години на миналия век. Студентите от Виетнам и дълго продължилата война формираха представата на българите от по-старата генерация за тази далечна страна. Днес обаче тя е пример за динамично развиваща се икономика, социален напредък и ново предизвикателство на туристическата карта на света.

Кои места във Виетнам е добре да посетите?

Столицата Ханой съхранява повече от 10 столетия историческо и културно наследство. Езерото на върнатия меч, Пагодата с единия стълб, дворцовия комплекс с мавзолея на Хо Ши Мин и особено Храма на литературата, издигнат за възхвала на знаменития философ Конфуций, са част от най-интересните забележителности на града. Разходка с рикша, наречена цикло, из старата част на Ханой е традиционна атракция. А за финал - вечерното водно куклено шоу Танг Лонг ще допълни програмата ви в столицата на Виетнам.

Заливът Халонг е част от световното културно и природно наследство под закрилата на ЮНЕСКО във Виетнам. Истинско бижу на природата, неописуемо красиво с разхвърляните като мъниста стотици островчета сред изумрудените води на морето. Наричат го Леглото на дракона: според легендата огромен дракон издълбал легло в залива, докато се спускал в морските дълбини. С круизно корабче може да обиколите залива, съзерцавайки околните пещери и стръмни скали, да прекарате нощта в уютна каюта след вечеря с морски дарове.

Тръгвайки на юг с полет до Дананг непременно посетете очарователния град на фенерите Хойан. Той също е част от световната съкровищница на ЮНЕСКО. От малко рибарско селище преди няколко столетия се е превърнал в оживен стопански център за търговия с Европа и Азия, откривайки кантори на търговци от различни страни, които впоследствие формирали и няколко етнически квартали. Японците оставили в наследство днешната емблема на Хойан - Покрития мост. Над 800 старинни постройки, приютили художествени галерии, ателиета, магазини за сувенири, малки семейни ресторанти и кафенета са наследили архитектурни пластове от различни епохи. А вечер целият град блясва със светлините на стотици фенери, изработката на които е семеен поминък от векове.

Хюе е старата столица на Виетнам - тогава, когато по тези земи са властвали виетнамските императори. И тук, подобно на китайската столица, главната атракция е Императорската цитадела и Забраненият град от времето на последната виетнамска династия Нгуен, строен почти три десетилетия с къртовския труд на десетки хиляди местни жители. В Хюе, обект на ЮНЕСКО, ще имате удоволствието да се разходите с корабче из Парфюмената река, а по път ще спрете да разгледате и един от най-старите исторически паметници в региона - пагодата Тиен Му.

Още по на юг е Хошимин, най-големият град във Виетнам, познат под името Сайгон. Бивша столица на Южен Виетнам и на Френски Индокитай по времето на френската колонизация. Може би затова е и толкова силна симбиозата между френското културно наследство и азиатската култура. Ще я видите в сградите на Пощата, проектирана от бащата на Айфеловата кула в Париж - Гюстав Айфел, Сайгонската опера - също френски проект, и разбира се в символа на града - Сайгонската Света Богородица, подобие на Нотр Дам дьо Пари.

Сайгон е главният стопански и транспортен център на виетнамския юг, изходна точка за атракционни пътувания като круизите по река Меконг. А от новото международно летище Лонгтхан има пряка връзка с целия свят. Една от тях отвежда до камбоджанския град Сием рип, откъдето може да се посети знаменития археологически комплекс от епохата на кхмерските династии - храмовете Ангкор.

Особености на виетнамската кухня

Тя се счита за много здравословна и до голяма степен отразява традициите в кулинарията на азиатския континент и специално в неговата югоизточна част. Смесването на различни вкусове - кисело, сладко, солено, пикантно, и на аромати, е почти неизменно във виетнамските ястия.

Оризът е основна съставка, приготвя се по различен начин, а го има в изобилие, защото Виетнам е един от най-големите производители и износители на ориз в света. От него се произвеждат съставки, характерни за безглутеновото хранене: оризово брашно, оризови кори, оризова юфка, оризови нудли и подобни. Виетнамската кухня използва много естествени подправки, свежи и ароматни билки, сосове (включително пикантни), много пресни зеленчуци.

На трапезата във Виетнам почти неизменно присъстват разнообразни по състав салати, бульони и супи, морски дарове и риба, като специално рибата пангасиус е много разпространена. В повечето ресторанти морските дарове: скариди, раци, октоподи, калмари и пр. се държат в басейни и се вадят оттам съвсем пресни, за да се приготвят в кухните по различни рецепти: на пара, на тиган, на плоча или на барбекю.

Пържената храна е традиционна - например пържените пролетни оризови рулца с пълнеж от зеленчуци се радват на голяма популярност.

Предлагат се и много плодове, каквито има в изобилие на местните пазари, различни видове фрешове и безалкохолни коктейли.

А покрай видовете чай и кафето заема вече важно място в бита на виетнамците, говори се дори за кафеена култура.

Да не забравяме и влиянието на френската култура - не само във вината, но и в присъствието на традиционната френска франзела.

Любопитни факти

За Покрития мост в Хойан се носи легендата, че всъщност това е седло върху гърба на водно чудовище, чиято глава се намирала в Индийския океан, а опашката - в Япония.

На около 70 км от Сайгон се намира подземният град Ку Чи. Това е мрежа от 200-километрови тунели, изградени за защита на населението по време на войната със САЩ. Тук е имало всичко необходимо: жилища, болница, училище, кухня, команден пункт, оръжейни складове и още ред добре замаскирани помещения дълбоко под земята.

В района на залива Халонг има ферма за изкуствено отглеждане на перли. От тях се раждат луксозни бижута, а самият технологичен процес за тяхното производство може да се проследи в специално организираната от екипа на фермата демонстрация.

Хойан е известен не само с фенерите, но и с многобройните шивашки ателиета. Тук може да ви ушият костюм по поръчка само за 24 часа.

Близо до Дананг, на височина от над 1400 метра, се издига прочутият Златен мост “В ръцете на Господ”. Негов автор е виетнамският архитект Ву Виет Ан, от чиято фантазия се е родил мост във формата на дълга 150 метра позлатена конструкция, която се крепи на дланите - две огромни бетонови ръце. Сякаш ръце на великан! До моста може да стигнете с най-дългия кабинков лифт в света - цели 5 километра!

Във Виетнам повечето сгради са тесни отпред, откъм фасадата, и дълги в дълбочина. Това е традиция, останала още от времето на френската колонизация, и основният мотив е да се плаща по-малък данък. През последните години в големите градове се развива бурно строителство на високоетажни блокове, но всички имат една голяма и съществена прилика - нямат 13-ти етаж.

Долината Далат в южната част на Виетнам е дала названието и на едно от най-хубавите местни вина. Още по време на френската колонизация тук са били засадени лозя, а след войните местното население е продължило този поминък.

Виетнам се нарежда сред големите износители на кафе. Някога, по време на социализма, виетнамското не беше най-търсеното кафе у нас. Днес обаче този продукт се радва на много добро качество и висока оценка от световни експерти.

Ако във Виетнам ви домъчнее за родната ни шопска салата и отлежала сливенска перла, може да потушите носталгията си в първия български ресторант “София”, открит преди няколко години в Ханой. Сред редовните му посетители са и много бивши виетнамски студенти, завършили образованието си в България.

Във Виетнам се намират някои от най-атрактивните водопади в света. Водопадите Детиан и Бан Джок на границата между Китай и Виетнам при пълноводие се сливат в едно и представляват изумителна гледка.

За какво да внимавате при пътуване във Виетнам?