English version

Виетнам

Археологическите находки свидетелстват, че живот в земите на Виетнам е имало още преди 500 хиляди години. Близо хилядолетие – от I до Х век, страната е провинция на Китай. С цената на многобройни въстания виетнамците се освобождават от китайското господство, основават империя под името Анам, като независима държавата им съществува чак до средата на ХIХ век, през което време властват големи виетнамски династии. През 1854 година френски войски нахлуват във Виетнам, а от 1883 година страната попада изцяло под властта на Франция. През Втората световна война е окупирана от Япония. След войната през 1945 година е провъзгласена за демократична република, неин пръв президент става комунистическият ръководител Хо Ши Мин. Французите обаче отново се връщат в Индокитай. От този период започват и двете най-тежки за виетнамския народ войни – срещу Франция и САЩ. След 9 години война и поражението им при Диен Биен Фу, французите са принудени да се оттеглят. След конференцията на Великите сили в Женева през 1954 година се оформят две републики по протежение на 17-тия паралел- комунистическата в Северен и антикомунистическата в Южен Виетнам.

Домогването на Севера да подчини Юга предизвиква намесата на САЩ, след което започва партизанската война срещу американската армия, довела до огромен брой жертви и ранени от двете страни. Почти 15 % от жителите на страната са убити или инвалидизирани вследствие на тежките бомбардировки и операциите на американската пехота за „прочистване на джунглата” от сподвижниците на комунистическия Виетконг. Унищожена е голяма част от местната инфраструктура.

Около 1 милион души страдат и до днес от последиците след разпръскването на химически вещества (напалм) за обезлистяване на горите. Много жертви дават и американците. Под натиска на международната общественост и протестите в САЩ, включително и след аферата Уотъргейт, довела до импийчмънт на тогавашния американски президент Ричард Никсън, американското правителство изтегля войските си през 1973 година. Три години по-късно Северът превзема столицата на Юга – Сайгон, и така двете части на страната стават владение на комунистите, обединяват се и формират територията на днешен Виетнам.

Запазвайки статута си на социалистическа република с еднопартийна система за управление под ръководството на комунистическата партия, Виетнам отваря врати за модернизиране на икономиката, за създаването на конкуретни и ориентирани към износ индустрии, за по-свободно навлизане на чуждестранни инвестиции.

Климатът в тази страна е влажен, от субтропичен до тропически и до голяма степен се определя от мусонните ветрове. Те носят дъждовете. В много части на Виетнам средните стойности на годишните валежи достигат 2000 мм на кв. метър, още по-високи са те в районите край големите реки като Меконг, например. Често от юли до края на октомври опустошителни тайфуни сполитат страната. Затова най-подходящото време за пътуване из Виетнам е в периода на сухите и малко по-хладни месеци – от ноември до март. Тогава средните дневни температури се движат между 23 градуса в северната част на страната и 27 на юг.

Селското стопанство остава най-важният икономически отрасъл, в който е заето почти 2/3 от виетнамското население. Основен поминък е отглеждането на ориз. Виетнам е един от най-големите износители на тази земеделска култура в света, както и на кафе. В експортната листа на страната влизат морските дарове и рибата пангасиус, която отдавна е популярна и в България.

Екзотични пътешествия