English version

Русия

Самолетни програми

За Русия е писано толкова много, че едва ли в тази кратка презентация ще кажем нещо ново. И все пак, да припоним, че това е една от най - големите страни в света с обща площ над 17 милиона кв. км. Само разстоянието по въздушна линия от най - западната точка в Данцкия залив до най - източната (Беринговия проток) е около 7200 км. Това предопределя и огромните климатични разлики в страната: ако през зимата обичайната температура в Москва е минус 8⁰, то в отделни котловини на Якутия достига до минус... 60!

В Русия се намира най-дългата река в Европа - Волга (3531 км), а езерото Байкал, което заедно с реката се радва на мистична почит, побира около 23 600 куб. км вода и така притежава най-големия обем за вътрешно езеро в света.

От стари времена в Русия живеят много народи - от тях 65 % в европейската, а останалите, на изток от Урал - в азиатската част на страната. Руснаците са основният етнос, но в северен Кавказ, в Урал, в областите около Волга, в Сибир населението е от неруски произход. Често етническата принадлежност се определя от езиковата, а в Русия са говорят над... 120 местни езика!

Русия е една от най-богатите страни в света по запаси от природни суровини. Тя има и сериозен принос в развитието на световната култура: достатъчно е да споменем имената на велики композитори като Римски - Корсаков, Мусоргски, Чайковски, Рахманинов, Стравински и др., на писатели като Пушкин, Лермонтов, Гогол, Достоевски, Чехов, Толстой... Двама от най-известните руски творци са носители на Нобелова награда - Борис Пастернак и Александър Солженицин.

Русия е страна със съхранена история и любознателният пътешественик може да види следите от различни епохи, драматични за тази огромна държава: от времето на Иван Грозни и Петър I до Октомврийската революция, наложила съветската система, от диктатурата на Сталин до студената война, която разделяше народите на два враждебни свята, от Горбачовата перестройка, сринала бившия СССР, до политическата стабилност при Путин.

Най-привлекателни за туристите, пътуващи из Русия, безспорно са Москва и Санкт Петербург. Столицата на руската държава със своите символи - Кремъл и Червения площад, е днешният образ на глобалния свят, на динамично развиващите се икономически отношения. Градът на Петър I пък е аристократът, лицето на старата имперска Русия със своите многобройни културни средища, над които блести знаменитият Ермитаж. Русия на великите владетели от Средновековието може да откриете в старинните архитектурни ансабли в Суздал, Владимир, Ростов, Новгород. Красотата на руската природа - в гордия Кавказ, " свещения" Байкал (обект на ЮНЕСКО), в "майчицата" Волга. На международна известност се радват южният регон на Крим при Ялта и кавказкото Черноморско крайбрежие на Сочи, където предстои и едно от най - големите спортни събития на планетата - поредната лятна олимпиада.