English version

Румъния

Автобусни програми

Страната притежава множество природни, архитектурни, исторически и културни забележителности. От трите й области Трансилвания и легендите, свързани с нея са най-познати на българските туристи макар че Влахия и Молдавия също предлагат впечатляващи места и активности. Близостта на румънската столица Букурещ до България дава възможност за интересни дълги уикенди. 

Какво е добре да знаете преди пътуване на север?

Времето в Румъния е много подобно на това в България. И двете страни попадат в зоната с умереноконтинентален климат, като разликата е в стойностите на температурите. Географията на страната предлага атрактивни възможности за пътуване както за любителите на по-екстремните изживявания, свързани с води, планини и хълмове, така и за тези, които искат да научат повече за историята и културата ѝ. 

За пътуване с автомобил е добре да се знае, че подобно на България и в Румъния се използва винетна система, като стикери могат да се закупят при влизане в страната от повечето гранични пунктове. Също така е важно да подготвите достатъчно пари в брой от местната валута - румънски леи. Колоритът, характерен за страната се изгражда и от различните етноси, които населяват отделните части на страната. 

Банатските българи са един от по-малобройните. Унгарците и ромите са най-големите малцинствени общности там. Хората, които умеят за обуват на някой от романските езици, ще имат предимство при общуването с местното население - румънският език е единственият в тази част на Европа, който спада към тази група. 

Архитектурният стил на Румъния

Заедно с историята и културата, архитектурата също подпомага развитието на туризма в Румъния. 

Трансилванската готика

Архитектурата в отделните области е силно повлияна от Австро-Унгарската и Османската империи през средните векове, като заедно с това запазва свой характерен облик. Готическите елементи мащабно навлизат в строителството на Трансилвания, като ярки примери за тях съществуват и до днес - черната църква в Брашов, както и замъците Бран и Хуняди.

Средновековните църкви от дърво

Уникален елемент в архитектурното наследство на Румъния са дървените църкви в северния регион Марамуреш. Храмовете са свидетелство за средновековното западно влияние по тези територии и забраната местните хора да строят каменни църкви в почит на православната си религия. Самите здания са не са нито големи, нито с много светлина, но притежават общ елемент, който променя съществено цялостното им въздействие. Днес осем от тях са включени като обекти на световното културно наследство на ЮНЕСКО. Храмът в Щурдещи се смята за архитектурен шедьовър с 54-метровата си камбанария и е най-високата по рода си сграда в Европа, която все още стои.

Бранковянската архитектура

Този стил е архитектурната индивидуалност на Румъния, възникнал при управлението на княз Константин Бранковяну. Развитието му е концентрирано предимно в областта Валахия и обединява елементи от Византийската и Османската империи с добавени към тях акценти от късната Ренесансова и барокова архитектура. Манастирът Хорезу е мястото, където може да се усети духа на бранковянската архитектура.

Какво не знаете за Трансилвания?

Трансилвания е позната на българските туристи предимно с легендите за граф Дракула и замъка Бран, който се намира в тази област на Румъния. Регионът всъщност е много, много повече от това. Ако решите да предприемете пътуване до Румъния със сигурност ще останете очаровани, защото Трансилвания е дом на някои от най-добре запазените средновековни градове в Европа. Ето и някои от тях:

Какво да очаквате от румънската кухня?

По отношение на храната, българите ще се чувстват като у дома си в Румъния. Балканските страни до такава степен са заимствали от традиционните си ястия, че е трудно да се определи кое от тях откъде е произлязло. Въпреки това всяка територия е добавила от своята индивидуалност, характерни подправки и технологии на приготвяне, че разновидностите на едно и също ястие са безброй. Както е със сармите и кебапчетата, например. Има ги и в България, и във всичките ни съседни страни, но вкусът им в Сърбия, няма нищо общо с този в Румъния или Турция. Повечето супи на север се припокриват и с най-популярните български. Мамалигата, също. Руло от мляно агнешко месо, много наподобяващо рулото Стефани е един от близките, но различни специалитети, които да бъдат опитани при пътуване в Румъния. Трансилвания е областта, в която могат да се опитат по-интересни и непознати в България храни. По препоръка на местните е добре да се опитат:

Пленителните румънски фестивали и културни събития

Оказва се, че Румъния е известна с наситения си фестивален живот, не само в топлите летни месеци, а през цялата година. Календарът е изпълнен както със събития, насочени към популяризирането на местните традиции, така и с мащабни музикални фестивали с международна популярност. 

Традиционни фестивали

От всички интересни събития, които могат да се посетят в различните части на Румъния, парадът на младежите в Брашов е едно от най-впечатляващите. Провежда се всяка година седмица след Великден, на Томина неделя и най-общо е приветствие към новозараждащата се природа. В него участват младежи и мъже между 17 и 46 години. Друго подобно събитие е съборът на момичетата от планината Гайна. Смята се, че това е най-старият и мащабен празник в Румъния. Провежда се в селце на име Аврам Янку в неделен ден около Илинден (20 юли). В стари време целта е да била да се извърши сватосване, като младите жени били придружавани от семействата си. 

Началото на празника се слага с изпълнение на местния инструмент туник, който служи за общуване между овчарите и за обучение на стадата и техните пазители.

В Чоканещи се провежда традиционен фестивал за изписване на великденски яйца. Селото е известно с музея на писаните яйца, а в рамките на два дена там хора от цял свят могат да покажат майсторството си в това изкуство. 

Музикални, театрални и кино събития

Джаз, рок, електронна, класическа музика - всеки от тези стилове има по няколко ежегодни фестивали, които събират фенове от целия свят в Румъния. Но не само музиката е в основата на подобни събития. Програмата през годината е изпълнена и с различни театрални и кино фестивали на открито и закрито по цялата територия на страната. Има дори няколко, насочени към фотографията. Емоциите, които подобни изживявания при пътуване създават, определено си заслужават.