English version

Румъния

Автобусни програми

Собствен транспорт

Румъния е нашата северна съседка. Държава с 23 милионно население, която само за едно столетие се превръща от феодално управлявана аграрна страна в индустриален център в Южна Европа, вече член и на Европейския съюз.

Столетия наред Румъния е била под османско владичество, затова и по - късно успява да се формира като държава. През XIX в. се появява Кралство Румъния като резултат от обединяването на княжества Влашко и Молдова. Сегашните си граници държавата дължи на мирните договори, подписани след Първата световна война. Дълго време страната бе под диктатурата на комунистическия лидер Николае Чаушеску, но под влияние на вълната от политически промени в Европа извоюва с оръжие своята днешна демократична идентичност.

Румъния предлага много на своите посетители. От една страна девствената природа в своите планински региони (Карпатите са гръбнакът на страната) и неповторимата по своята красота делта на Дунав. От друга - курортите по Черноморието, църквите и манастирите на Марамуреш и Буковина, старата част на историческите градове в Трансилвания и Банат. Тези градове имат богата културна история, изграждана повече от 800 години. Сигишоара е един от най - привлекателните средновековни градове в Европа, обект на ЮНЕСКО. С подобна слава са известни Брашов, Сибиу, Клуж - Напока (духовно средище на унгарското малцинство), Тимишоара е главния град на банатските шваби. А малкото селище Бран е най - търсеното място в Румъния. Тук е знаменитият замък на Дракула, литературният герой на Брам Стокър, превърнал се в световна легенда.

А "Малкият Париж" е само на 60 км. от Русе. Така е известна сред туристите румънската столица Букурещ, която впечатлява със своите обширни булеварди, музеи и паркове. Естествено всеки би искал да види и румънския парламент - втората по големина сграда в света след Пентагона в САЩ.