English version

Узбекистан и Иран - От Древния път на коприната до наследника на Персия (2019)

Цена от: 4599 евро/8995 лв. с вкл. лет. такси

Последно видяни

При въпроси не се колебайте да се свържете с нас

Офис СОФИЯ: РАБ. ВРЕМЕ: 09-18 ч., пон.-петък СОФИЯ, 1618, бул. "Братя Бъкстон", бл. 208; Телeфон: 02 /955 9237, 955 5433, 955 9983; E-mail: booking@boiana-mg.bg

Офис ВАРНА: РАБ. ВРЕМЕ: 09-18 ч., пон.-петък ВАРНА, 9000, ул. "Любен Каравелов" 52; Телефон: 052 648 288, 0894 664 199, 0893 643 908; E-mail: booking@boiana-mg.bg

Авторска програма на Бояна-МГ
Узбекистан и Иран - От Древния път на коприната до наследника на Персия (2019)
Може да се осъществи по заявка при група от минимум 10 човека
Екзотични пътешествия

Държави: Иран, Узбекистан

Маршрут: София/Варна – Истанбул - Ташкент – Хива – Бухара - Самарканд – Техеран – Шираз – Персеполис – Язд – Исфахан - Техеран – Истанбул – София/Варна

Времетраене: 17 дни/15 нощувки

24.05.2019 - 09.06.2019
 • Стандартна цена за отпътуване от София: 4599 евро/8995 лв.
 • Стандартна цена за отпътуване от Варна: 4599 евро/8995 лв.

Цената включва летищни такси.

Иран и Узбекистан са две страни, сравнително непознати за българските туристи. Но в поканата ни да ги посетите има сериозно основание. Иран е наследникът на Древна Персия, велика империя,с уникална култура, която респектира целия свят. Страна, в която ще видите и друго, много човешко лице, различно от представите ни, наложени от политическата пропаганда. Узбекистан беше десетилетия наред в състава на бившия Съветски съюз. Но в магията на Ориента – и тогава, и сега, неизменно се вплитат съкровищници като Бухара и Самарканд. Взети заедно, двете страни са колкото различни, толкова и близки по дух и атмосфера. Нашият съвет е: вземете самолета и се отдайте на това пътешествие. Досегът с Изтока е тръпка, която винаги се помни...

Предимствата в тази програма:

 • Възможност за посещение на две екзотични  и слабо познати от българите страни
 • Срещи с уникално културно наследство на хиляди години, с истински шедьоври от Ориента
 • Настаняване в добри 4-звездни хотели
 • Местни екскурзоводи по маршрута
 • Местен водач в Узбекистан на руски/английски език
 • Местен водач в Иран на руски/английски език
 • Балансирано съотношение качество – цена
 • Водач-преводач от фирмата организатор

Вижте повече информация за Иран в нашия блог!

 

 • Ден 1: София/Варна - Истанбул - Ташкент

  Полет от Варна в 03:55 ч. и кацане в Истанбул в 04:55 ч. От София самолетът излита в 13:20 ч. и каца в Истанбул в 14:45 ч. Тук двете групи се събират. Излитане в 18:10 ч.

 • Ден 2: Ташкент

  Кацане в столицата на Узбекистан в 00:45 ч., трансфер от летището и настаняване в хотел „Ramada” 4* или подобен. След закуска започва екскурзия из Ташкент – един от най-развитите и оживени центрове на Средна Азия. По време на туристическата обиколка столицата ще разкрие своите две лица, обособили се след тежкото земетресение през 1966 г. СТАРАТА ЧАСТ е уникална с лабиринта от тесни улички и забележителни исторически паметници като архитектурния комплекс Хазрет имам с голямата петъчна джамия от 16 век; библиотеката, в която се пази най-стария коран в света /от 7 век/; площада с медресето Абдул Казим / 16-17 век/, където местни майстори на художествените занаяти предлагат свои произведения и сувенири; медресето Баракхан, изградено от различни сгради през 15 – 16 в.,  и мавзолея на Кафал Шаши – една от най-известните личности на Ташкент. „Светият имам”, както го наричат, е живял преди повече от хиляда години. Поет, полиглот и писател с много книги за ислямския закон, както и основател на училища на Шериата. Обиколката на старата част ще завърши с посещение на известния ташкентски източен пазар Чорсу.

  Обяд. Следва НОВАТА ЧАСТ НА ГРАДА, тя ще ви се „представи” с ташкентската телевизионна кула – втората  по височина сграда в Средна Азия; Музея на изкуствата; площада на Тамерлан /Тимур/ с паметника на най-известния узбекистански владетел; площада на Независимостта, изграден в памет на жертвите от земетресението.

  Нощувка в Ташкент.

 • Ден 3: Ташкент - Ургенч - Хива

  След закуска трансфер до летището за полет до Ургенч-старата столица на Узбекистан в 07:50. Пристигане в 09:30. Следва трансфер до Хива-един от най-важните градове в древната историческа област Хорезмия, основан преди 2500 години, обект на ЮНЕСКО и настаняване в хотел „Old Khiva” 4* или подобен. Туристическа обиколка на Хива, където най-популярният туристически обект е архитектурният комплекс от 12-19 век Ичан Кала – музей под открито небе, включен в Списъка на ЮНЕСКО за световно културно и природно наследство. Това е резиденция на узбекистански владетел, която обхваща цял конгломерат от исторически и културни паметници: мавзолеи, медресета,  старата джамия Джума от 10 век, кулата Калта Минор, висока 26 метра, двореца Куня-Арк с офис, гостна, харем, лятна джамия и др.
  Време за обяд в ресторант към медресе от XIX в.
  Обиколката продължава още около 2 часа с посещене на медресе и минаре Ислям Коджа, Ширгази хан и мавзолеят Палаван Махмуд.
  Нощувка в хотел „Orient Star Khiva” 4* или подобен.

 • Ден 4: Хива - Ургенч - Бухара

  След закуска посещение на верига от древни замъци: Аяз Кала , Топрак Кала, Кизил Кала, Гулдурсан Кала. Завръщане в Хива.
  Обяд. Трансфер до Ургенч и полет в 21:50 ч. Пристигане в Бухара в 22:50 ч. Трансфер и настаняване в хотел „ Asia Bikhara” 4* или подобен.

 • Ден 5: Бухара

  След закуска започва сити тур на Бухара – един от най-известните ислямски градове в Средна Азия, оазис на повече от 2500 години, някогашен важен търговски център по Пътя на коприната. Туристическата обиколка включва „Сърцето на Бухара” – комплексът Ляби Хауз от 14-17 век с най-стария в Средна Азия басейн, заобиколен от средновековни сгради, декорирани с изящни мозайки; Мавзолея на Саманидите от 9-10 век – най-старата тухлена сграда в тази част на азиатския континент; чешмата Аюб, от която според легендата е пил вода библейският пророк Йов; 48 – метровото минаре на джамията Калян – символ на свещената Бухара от 12 век; цитаделата Арк – център на държавното управление в Бухара през 4 век, заобиколена с огромна крепостна стена;  и др. Обяд. Нощувка.

 • Ден 6: Бухара - Самарканд

  Закуска. Посещение на Ситорай Мохи Хоса – лятната резиденция нна последния емир на Бухара (XIX – XXв.), коплекса Бахаутдин Нахшбанди – център на суфизма (XIV – XVI в.) и некрополиса Чор Бакр (XIV – XX в.) на Абу Бакр Саид, потомец на Мохамед.
  Обяд.

  Отпътуване за Самарканд. По път посещение на руините на Малик Рабат – кервансарай от XI в.

  Настаняване в хотел “Grand Samarkand” 4* или подобен. Нощувка.

 • Ден 7: Самарканд

  След закуска започва туристическа обиколка на древния град, която включва мавзолея „Гур Емир” – гробницата  на Тимур, създал огромна империя от Ефрат до Мала Азия през 14 – 15 век. Тук са погребани и синовете му. Обяд. Следва „Пясъчният площад” Регистан, най-посещаваното от туристите място в Самарканд; главната джамия Биби Ханъм (15 век), смятана за най-голямата и най-красива в Средна Азия;комплексът мавзолей от 11 – 19 век Шахи Зинда (”Живият цар”); ориенталския пазар и др. Нощувка.

 • Ден 8: Самарканд - Ташкент

  Закуска. Посещение на обсерваторията Улуг бек / внук на Тимур/ от 15 век и свободно време. След обяд посещение на древния град и музей Афросиаб и гроба на Св. Данияр. Пророкът Данияр (Даниел) е почитан от три световни религии – християнство, юдаизъм и ислям. Обяд.
  Следва трансфер до ж.п. гарата и отпътуване в 17:00 ч. Пристигане в Ташкент в 19:10 ч. Трансфер до хотела за кратка почивка.

 • Ден 9: Ташкент - Истанбул - Техеран

  Ранен трансфер до летището в Ташкент  и полет за Истанбул в 02:45. Пристигане в турския град в 06:00 ч.  Отпътуване за Техеран в 09:35 и пристигане в иранската столица в 14:05 ч. Трансфер и настаняване в хотел „Grand Tehran” 4* или подобен. Нощувка.

 • Ден 10: Техеран

  След закуска – туристическа обиколка на иранската столица. Техеран е не само най-големият град в страната, но и в Средна Азия и 16-ти в света по броя на населението си – над 8.5 милиона жители. Обиколният тур включва Археологическия музей, съхранил богато културно-историческо наследство от древни времена, Музея на килимите – Иран е родината на прочутите персийски килими, Вратата на Иран „Азади” – първата забележителност в града след пристигане от международното летище (цели 8000 блока от бял мрамор изграждат тази кула), Музея на произведенията от стъкло и керамика и др. Свободно време. Вечеря и нощувка.

 • Ден 11: Техеран - Шираз

  Закуска. Посещение на местния базар и двореца Саад Абад – резиденция на президента, построен през XIX век от династията Пахлави. Трансфер до летището и полет за Шираз. Настаняване, вечеря и нощувка в хотел Park-e-Saadi 4* или подобен.

 • Ден 12: Шираз

  Закуска. Туристическа обиколка на Шираз, наричан „градът на поетите”. Освен с майсторите на нежната лирика, сред които се нарежда името на знаменития ирански поет Саади, градът е известен и със старите си градини, някои от които са на повече от 700 години! А също и с винарството, което за съжаление след ислямската революция в Иран е вече част от миналото. Посещение на цитаделата Карим хан, мавзолеите на Хафез и Саади, Университета, розовата джамия, градския пазар, който е най-големият в Иран и др. Свободно време. Вечеря и нощувка.

 • Ден 13: Персеполис, Пасаргад

  Закуска. Отпътуване за древния град Персеполис, основан от персийския цар Дарий I като церемониален град на Персийската империя, разрушен от войските на Александър Велики, днес обект на ЮНЕСКО. Тук ще видите най-големия дворец в Персеполис (Залата със 100-те колонади), реконструирания харем на цар Ксеркс и др. Отпътуване за руините на древния град Пасаргад – столицата на Кир Велики и династията на Ахеменидите. Настаняване в град Язд. Вечеря и нощувка в хотел Moshir Garden 4* или подобен.

 • Ден 14: Язд и Пътят на коприната

  След закуска разглеждане на Язд – в миналото една от главните спирки по Пътя на коприната. Обиколката на града включва Зороастирския храм на огъня (зороастризмът е древна религия, която изповядват близо 10 на сто от жителите на Язд), Петъчната джамия (с най-високото минаре в света!), Кулите на мълчанието, свързани с древния култ към бог Зороастър, характерните за архитектурата на града ветроуловителни кули, поставяни на покрива на всяка къща и др. След обяд отпътуване за град Исфахан. Вечеря и нощувка в хотел Safir 4* или подобен.

 • Ден 15: Исфахан

  Закуска. Панорамна обиколка на свещения град Исфахан, един от най-разкошните в  Ориента. Разположен в средата на Иранското плато, той още през IX век става център на търговията с коприна и памук. Исфахан е и най-богатият град в Иран на произведения на изкуството. През XVII век Абас Велики, при чието управление Персийската империя преживява културен разцвет, построява многобройни джамии, дворци и градини, които са и част от днешния чар на града. В Исфахан ще видите Накше Джахан - един от най-големите площади в света, джамиите Имам и Шейх Лотфала, дворците Аликапу и Шехел Сотум, няколкото исторически моста с аркади на два етажа,стария базар Кайсария – център на традиционните занаяти и др. Вечеря и нощувка.

 • Ден 16: Оазисът Кашан

  Закуска и отпътуване за Кашан, град - оазис, известен с килимите и коприната си, с глинените глазирани плочки „каши”, с прекрасната градина Фин, която ще посетите след Петъчната джамия. Заминаване за Техеран, където ще посетите гробницата на духовния водач аятолах Хомейни. Свободно време. Нощувка.

 • Ден 17: Техеран

  Закуска. Свободно време за самостоятелна разходка по улиците на иранската столица.

  Около обяд трансфер до летище за полет в 15:35 ч. и кацане в Истанбул в 17:40 ч. Излитане за София в 19:25 ч. и пристигане в 20:45 ч. За варненската група полета от Истанбул е в 01:20 ч. на 18.04 и пристигане в 02:25 ч.

24.05.2019 - 09.06.2019
 • Стандартна цена за отпътуване от София: 4599 евро/8995 лв.
 • Стандартна цена за отпътуване от Варна: 4599 евро/8995 лв.

Цената включва летищни такси.

ЦЕНАТА Е НА ЧОВЕК В ДВОЙНА СТАЯ И ВКЛЮЧВА:

 • Самолетен билет София/ Варна - Истанбул – Ташкент – Истанбул – Техеран – Истанбул – Варна/
 • Летищни такси 369 евро/ 721 лв. (към 06.04.18). Точният размер се фиксира в момента на издаване на билетите. При промяна на стойността на летищните такси разликата се доплаща.
 • 15 нощувки със закуски в хотели 4*
 • 7 обяда по програмата в Узбекистан
 • 7 вечери по програмата в Иран
 • Вътрешен полет Ташкент - Ургенч и Ургенч – Букхара с летищни такси
 • Вътрешен полет Техеран – Шираз с летищни такси
 • Влак Самарканд - Ташкент
 • Трансфери летище-хотел-летище
 • Професионални екскурзоводи на руски/ английски език по време на цялата програма в Узбекистан
 • Професионални екскурзоводи на руски/ английски език по време на цялата програма в Иран
 • Водач-преводач от  фирмата-организатор
 • Входни такси за туристическите обекти по програмата
 • Съдействие за издаване на виза
 • Медицинска застраховка с покритие 10 000 евро

ЦЕНАТА НЕ ВКЛЮЧВА:

 • Такса за виза – 60 щатски долара - визата за български граждани се издава при пристигане в Узбекистан
 • Такса за виза – около 50 евро  - полага се на летище в Иран
 • Разходи от личен характер – минибар, такса за фотоапарат/камера за някои обекти, напитки
 • Бакшиши, изходна такса
 • Друго неупоменато в „цената включва”

УСЛОВИЯ

 • Минимален брой участници: 10
 • Паспортен и визов режим за граждани на България, пътуващи по програмата: международен паспорт с валидност минимум 6 месеца след датата на излизане от последната дестинация.
 • Необходима ваксина: Няма изискване за задължително ваксиниране преди влизане в страните, нито специфични медицински и здравни изисквания в дестинациите по програмата.
 • Допълнителни условия:
  Програмата може да се осъществи по заявка при група от минимум 10 човека
 • Непълнолетни, пътуващи сами или само с единия родител - нотариално заверено родителско разрешение
Фирмата-огранизатор предлага на своите клиенти и застраховка «Отказ от пътуване» - от 2%, за повече информация попитайте в офисите ни.

Застраховките "Помощ при пътуване в чужбина" и "Отмяна на пътуване" се сключват с "АРМЕЕЦ" или "Мондиал Асистанс".

Фирмата-организатор е сключила застраховка “Отговорност на Туроператора” със „ЗД ЕВРОИНС АД”, София, Застрахователна полица № 03700100002457.

Туроператорът си запазва правото да прави промени по програмата.

Изпрати запитване
Не намерихте това, което търсите? Опитайте нашата Tailor Made програма и създайте вашето желано пътуване!
Или просто се свържете с нас посредством контактите долу на страницата!