English version

Нидерландия (Холандия)

От 1 януари 2020 г. Нидерландия ще използва само официалното си име, вместо по-популярното досега име Холандия!

От столетия човекът се опитва да се предпази от морето и да извоюва отново превзетата от водата земя. В Нидерландия (Холандия) това е всекидневие, тази борба не приключва и до днес, тъй като повече от една четвърт от територията на страната е под морското равнище. Единствено благодариние на строго контролираната система от диги, шлюзове, отводнителни канали и помпени станции холандците успяват да се защитят от морето. В миналото това са правели вятърните мелници - един от символите на страната.

По гъстота на населението Нидерландия (Холандия) води пред всички европейски държави с равнинен релеф - 1000 жители на кв. км. Освен холандците, много са хората, чиито прадеди в страната се преселват от холандските колонии. Това са най-вече преселници от Индонезия, Суринам, от карибските владения и от холандската част на Антилите. Икономическите връзки със света и толерантния характер на холандския народ карат много чужденци: турци, мароканци, британци, немци да се заселват в страната.

В миналото Нидерландия (Холандия) е била водеща морска и колониална сила. В Северна и Южна Америка, на нос Добра Надежда, в Азия - от о. Цейлон до Япония, се изграждат холандски центрове на търговията. С течение на вековете стоките и търговските пътища се променят, някогашните колонии са загубени, но Нидерландия (Холандия) и днес продължава да утвърждава ролята си на търговска нация, оперираща в цял свят . В самата страна също се работи за нейното благосъстояние: високо технологизираното селско стопанство носи добив, с какъвто малко държави могат да се похвалят. Занаятчии и индустриални предприятия със световна слава произвеждат качествени стоки от всякакъв вид: от лули за тютюн до висококачествена стоманаНидерландия (Холандия) е един от световните произведители на сирена, а определението "страна на лалетата" е заради отличната реколта от цветя. Центърът на това производство е южно от Амстердам. Цветята достигат до цял свят през намиращото се в съседство летище "Шипол" или се транспортират с камиони до по - близки региони.

Нидерландия (Холандия) е много популярна туристическа страна. Особено привлекателни са градовете с тяхната очарователна архитектура и с музеите, съхраняващи световно известни произведения на изкуството. Нидерландия (Холандия) е родина на известни художници като Рембранд, Рубенс, Вермеер, на философи като Еразъм Ротердамски, Спиноза, Льовенхук и др.

Столица на страната е Хага, където заседава и международният трибунал към ООН. Ротердам е едно от най-големите пристанища в света, град с много забележителности, музеи и фестивали. А най - посещаван от туристите е градът на каналите - Амстердам. Космополит, в който не липсва и идилията на малкия град. Обградени от дървета малки канали с плаващи по тях корабчета, тесни къщи от червени тухли, малки магазинчета и уютни кафенета - това е атмосферата на Амстердам. Плюс кралския дворец, построен върху... колове, музеите, галериите и онзи квартал, където фенерите светят в червено.