English version

Грузия

Грузия е разположена в Югозападна Азия, на площ от 69 700 кв.км. Граничи с Азербайджан, Армения, Турция и Русия, има и излаз на Черно море. Тя е планинска страна, половината й територия е на повече от 1000 метра надморска височина. Най-високият й планински връх е Шхара (5068 м), втори след него е Казбег (5033 м). Въпреки че е сурова планина, Кавказ се отличава с необикновен природен чар. Плодородните селскостопански земи се простират по долините на реките Риони и Кура, както и в Колхидската низина. Батуми пък е главният черноморски курорт на страната.

Столицата Тбилиси наброява около 1,4 милиона жители. В цяла Грузия населението е микс от близо… 100 националности -  грузинци, арменци, евреи, азери, абхазци, кюрди, руснаци, турци, украинци, татари, осети…

Тбилиси в превод от грузински означава „топъл град”. Идва от думата тфили – топъл. До 1936 година градът се е наричал Тифлис. Топлото има връзка с т.нар. серни бани в квартала Абанотубани. Те са се захранвали с топла минерална вода (70-80 градуса), разнасяйки из целия квартал миризмата на сяра. Кварталът е населен предимно с азери. Баните сега са затворени, но някога в тях са отмаряли търговците с камилските кервани, които са пътували по Пътя на коприната.

След Армения Грузия е втората страна в света, която приема християнството като официална държавна религия. Това се случва през 324 година при управлението на цар Мириан. Въпреки че според грузински летопис първата проповед на Евангелието по тези земи е прозвучала от устата на самите Христови апостоли: ап. Андрей, ап. Матей, ап. Вартоломей и др., посяването на християнската вяра в Грузия се свързва най-вече с канонизираната за светица девойка от Кападокия св. Нино.