English version

Доминиканска република

Екзотични пътешествия

ДОМИНИКАНСКА РЕПУБЛИКА - КАРИБСКИ КУПОН

Карибите, и респективно Доминиканската република, станаха много популярни в България след телевизионното риалити шоу „Сървайвър БГ”. Сега отново се насочваме към това райско кътче на земята, но не за да ви предложим лишения и шанс за оцеляване. Напротив, очакват ви само удоволствия в модерни хотелски комплекси, където ще забравите грижите  и напрежението сред екзотичната природа и заразяващи ритми. Един безкраен купон в епохата на… Великите географски открития.

Това е първият пристан на Христофор Колумб, оттук в далечната 1492 г. знаменитият мореплавател започва своето легендарно пътешествие за завладяване на Новия свят. Доминиканската  република е съсед на Хаити и заедно образуват острова Испаниола. Гъсти тропически гори, величествени планини и шеметни водопади се редуват със стотици километри бели пясъчни плажове, коралови рифове, прозрачни лагуни. Самият Колумб е бил възхитен от красотата на острова.

Столицата Санто Доминго е най-старият и най-голям град на Антилските острови, с многобройни исторически паметници, от времето на испанските конкистадори, където все още витае атмосферата на колониалната епоха. Историческата част на града е обект на ЮНЕСКО! Катедралата Санта Мария е най-старата църква в Америка, тук се намира и най- старият университет на континента, основан през 1538 г!

Местните хора, както видяхме и в Сървайвър, са много доброжелателни, те са съхранили древна и самобитна култура. Най-добре ще я почувствате в завладяващите ритми на салсата и меренгето, които раждат тръпката на страстта в горещите нощи след магията на карибския залез.

Пунта Кана, Баваро, Макао, Пуерто Плата, Бока Чика са сред най-хубавите плажове на страната. Тук ви предлагаме приятна почивка в 5* и 4* хотели, разположени на самото крайбрежие. Препоръчваме системата All inclusive и се надяваме, че местната кухня, ромът и невероятните фрешове и екзотични коктейли ще ви доставят наслада.

Освен плажните удоволствия с многобройни варианти на водни спортове – на първо място сърфинг, оставете време и да научите повече за страната – домакин. Може да посетите, столицата Санто Доминго или райския остров Саона, обявен за национален резерват; да гостувате на делфини в естествената им среда и да поплувате с тях; да проникнете в пещера, която ще ви пренесе в каменната ера с достатъчна доза адреналин; да яхате бъги по белоснежния плаж на Макао; да летите с малък самолет до полуостров Самана, където се любят гърбатите китове; да препускате с джипове до плантации със захарна тръстика, кафе и какао, радвайки се на гостоприемството на местните хора. А в Алтос де Чавон ще откриете един малък карибски Несебър. Съзерцавайки корабчетата по едноименната река, може даже да си спомните и кадри от знаменития филм на Копола „Апокалипсис сега”.

Официален език - испански. На границата с Хаити се е запазил креолския френски. Основната религия е католицизма. Часовата разлика с България е 8 часа.

Климатът на острова е влажен, субтропичен. Зимният сезон е от октомври до април, със средна температура 26 С-27 С. А най-високите температури са в периода: май-октомври (30-35 C), дъждовете най-често са проливни и кратки, споменът за които бързо се изпарява от горещото слънце.

Препоръчително е да се вземат предпазни мерки срещу комари.