English version

Чехия

Самолетни програми

Подобно на Унгария и Чехия няма излаз на море. Но за сметка на това има природни феномени като Исполинската планина, които са извор на приказни митове и легенди. Има Бохемският рай - едно от най-красивите и идилични места в страната, което привлича пътешественици и любители на скалното катерене. Има Моравските карстови форми, които примамват с пещерите си - истински лабиринт в земните недра. Най-сетне има и Карлови Вари, Марианске лазне и Франтишкове лазне, знаменитият триъгълник от луксозни минерални бани. Курортът Карлови Вари е основан през 1348г. от император Карл IV и със своите термални извори се радва на световна слава. Освен това големият брой крепости и замъци предоставя богат избор на интересуващите се от история на културата.

Макар и да повтаря съдбата на други източноевропейски държави, Чехия често е следвала свой собствен път. Да си припомним "Пражката пролет", която разклати основите на комунистическия режим. Дълъг е и списъкът с имена на изтъкнати личности, наложили се в областта на световното културно наследство: композиторът Бедржих Сметана, създал знаменитата "Ода за Родината", вдъхновен от река Вълтава, Антонин Дворжак - написал 10 опери и 9 симфонии, писателят Ярослав Хашек със своя световно известен герой, храбрият войник Швейк и разбира се първият демократичен президент на Чехия след промените в края на XX век - писателят Вацлав Хавел.

Най-посещаваното място в Чехия е несъмнено столицата Прага. Тя е туристическата Мека в източната част на Централна Европа. В този град годишно пристигат над 12 мил. туристи. Има много определения за чешката столица, които са станали нарицателни в туристическите справочници: "Златна Прага", "Градът на стоте кули" и пр. Тайната в магията на този град се крие в забележителното му архитектурно разнообразие. Комплексът от замъци, сред които и катедралата "Св. Ват", популярният Карлов мост, астрономическият часовник, паметникът на Ян Хус, Вацлавският площад като един от най-дългите булеварди в Европа, определят силуета на Прага. А старият град е вписан в листата на ЮНЕСКО за защита на световното културно наследство.

И още нещо: какво е Чехия без своята бира! Чехите се едни от най-големите пивовари. Без значение тъмна или светла, бирата е национално питие, без което е немислимо да седнеш на трапезата.