English version

Красотата на българската природа - Китна пролет в Югозапада

Цена от: 64 евро/125 лв.

Последно видяни

При въпроси не се колебайте да се свържете с нас

Офис СОФИЯ: РАБ. ВРЕМЕ: 09-18 ч., пон.-петък СОФИЯ, 1618, бул. "Братя Бъкстон", бл. 208; Телeфон: 02 /955 9237, 955 5433, 955 9983; E-mail: booking@boiana-mg.bg

Офис ВАРНА: РАБ. ВРЕМЕ: 09-18 ч., пон.-петък ВАРНА, 9000, ул. "Любен Каравелов" 52; Телефон: 052 648 288, 0894 664 199, 0893 643 908; E-mail: booking@boiana-mg.bg

Авторска програма на Бояна-МГ
Красотата на българската природа - Китна пролет в Югозапада
Уикенди

Държави: България

Маршрут: София - Рилски манастир - Мелник - Гоце Делчев - Гърмен - Ковачевица - Лещен - Добърско - София

Времетраене: 2 дни/1 нощувки

12.06.2021 - 13.06.2021
 • Стандартна цена за отпътуване от София: 64 евро/125 лв.

По силата на климатичните условия в България, пролетта най-рано разцъфтява в югозападната част на страната. Тогава природата първа се събужда от зимния сън и носи радост и надежди за по-добро в очите и душите на хората. Затова и избрахме този маршрут за туризъм на българи в България – първият под егидата на новата ни инициатива „Да пътуваш с кауза”.

 

Ще посетим читалището в с. Гърмен, за да разберем повече за успехите на местните хора в това как въпреки нищожният бюджет с който разполагат, са успели да запалят в местното селско население желание за четене и участие в културни мероприятия, свързани с историята и традициите на страната ни. Нека да ги подпомогнем в това благородно дело! Ще гостуваме и в къщата на една млада жена, която е имала кариера в София. От нея ще научим защо е оставила зад гърба си живота в големия град и се е посветила на развитието на устойчив бизнес на село.

 

Защо да изберете това пътуване:

 • Тази балансирана програма с кауза ви дава възможност през почивните дни (събота и неделя) да се докоснете до едни от най - интересните и затрогващи места в Югозападна България – Рилския манастир, Мелник, Лещен, Ковачевица, Добърско.  Нашата природа многократно е привличала и чуждестранните туристи, за които тази програма е добре позната.
 • Възможност за включване в затворен чат на групата след резервация, където ще можете да се запознаете с другите участници, да споделяте идеи и да коментирате въпроси свързани с предстоящото пътуване. В този чат ще получавате и любопитна информация свързана с пътуването.

 • Ден 1: Долината на река Струма

  Акценти: Рилски манастир и знаменитият Рафаилов кръст | Походът на праведниците | Градът на пясъчните пирамиди | Любимото вино на Чърчил

   

  Събираме се на Руски паметник и не забравяме да вземем най-важното – усмивки и добро настроение. Нашето мини приключение тепърва предстои!

   

  В 08:00 потегляме към Долината на река Струма. Преди това ще направим едно отклонение до Рилски манастир – обект на ЮНЕСКО, основан в средата на 30-те години на X век от отшелника Иван Рилски и учениците му. Понастоящем той е най-голямото духовно средище у нас и на Балканите.

  Свободно време за разглеждане на манастира с възможност за посещение на богатия му музей. Най-интересното, което определено заслужава да се види в музея, е Рафаиловият кръст – уникално произведение на изкуството, върху което на цяло парче чемширово дърво с размери 80 x 42 см с помощта на игла и длето са изобразени 36 религиозни сцени с повече от 600 миниатюрни фигури!

  Свободно време за разходки около манастира. Ще имате възможност да опитате от прочутите рилски мекици, които приготвят в района.

  Продължаваме по магистралата, за да минем през Кресненското дефиле и Долината на река Струма. Навлизаме в един от най-известните райони за производство на вина от типични за България сортове грозде. Първата ни спирка е столицата на керацудата. Ще посетим комплекс от интересни глинени къщи, където любезният ни домакин ще ни разкаже историята си за това как се е родила идеята да се занимава с такъв вид строителство. И за да върви приказката, заедно ще пийнем по чаша керацуда от неговата изба.

  В късния следобяд ще стигнем до Мелник – най-малкия град в България, известен с красивите пясъчни  пирамиди, които го обграждат и, разбира се, с .... червеното си вино. Малко известен факт е, че мелнишкото вино е било сред любимите на британския държавник Уинстън Чърчил, който всяка година е поръчвал по 500 л от него за избата в имението му в Марлборо.

  Разходка из градчето с професионален екскурзовод и посещение на Музея на виното, където ще научим интересни факти за винопроизводството в региона и страната. Ако решите да изненадате близкте си, можете да изберете вино от определена бъчва и да затворите своя собствена бутилка, върху която да поставите восъчен печат и етикет с ваша или тяхна снимка.

   

  Привечер ще пристигнем в Гоце Делчев, където ще се настаним в уютен хотел.

 • Ден 2: Между Рила, Пирин и Родопите

  Акценти: Лещен и Ковачевица – „Българският Холивуд” / Любовта към книгите / От кариера в София – бизнес на село/ Банско и прочутите добърски баби

   

  Тази сутрин, който желае, може да се отдаде на лежерна почивка или разходки сред природата наоколо.

  Като опция, срещу допълнително заплащане, предлагаме екскурзия до селата Гърмен, Лещен и Ковачевица.

  Ако изберете този вариант, трябва да станем рано, тъй като ще имаме важна мисия. Ще отидем на гости до близкото село Гърмен, където ще посетим местното читалище. Историята му е наистина трогателна. Въпреки недостига на средства, хората от читалището, с огромно желание и страст се борят да осигурят на жителите на селото богат културен живот – интересни книги за библиотеката, редовни сценични изяви и пр. След това ще минем през Лещен, където въпреки активното строителство в последно време, все още има места, в които можеш да се почувстваш сякаш времето е спряло в по-миналия век. След което се отправяме към Ковачевица. Това село е известно още като „Българския Холивуд” заради  историческите филми, които са снимани там. Ще разгледаме селото и ще гостуваме в къщата на едно младо семейство, което е дошло от София и е избрало именно Ковачевица за свой дом. Те са превърнали една стара къща в уютен семеен хотел, в който има дори мини-музей! От тях ще научим защо са оставили зад гърба си живота в големия град и са се посветили на развитието на устойчив бизнес на село.

  След този изпълнен със запомнящи се срещи предиобед, всички заедно отпътуваме за Банско. Свободно време в градчето.

  Като опция, срещу допълнително заплащане, предлагаме посещение на едно от близките автентични села -  село Добърско, където в местната църква ще видим уникалния стенопис Преображение Господне и ще разберем дали наистина Исус е на...”ракета”, каквато версия се разпостранява и днес. А за да бъде атракцията пълна, самодеен състав от местни баби ще ни попее и с песните си ще ни пренесе във времената на техните младини. За десерт ще ни почерпят с домашна баница и айран, приготвени от тях самите.

  Отпътуваме за София, но преди това ще посетим биоферма, от която всеки ще може да си купи по нещо качествено преди да се прибере у дома.

  Пътуването ни завършва отново на Руски паметник. Разменяме си контактите и чакаме снимки, постове и тагове във фейсбук. Казваме си до скоро виждане на други интересни приключения!

12.06.2021 - 13.06.2021
 • Стандартна цена за отпътуване от София: 64 евро/125 лв.

Дати:

На човек
в двойна стая

Доплащане за самостоятелно настаняване

От София

125,00 лв

20,00 лв

 

Цената включва:

 • 1 нощувка в хотел 3* в района на Гоце Делчев
 • Богата закуска на блок маса
 • Транспорт с комфортен туристически автобус
 • Обслужване с опитен професионален екскурзовод по време на цялата екскурзия
 • Екскурзионна програма и беседи по интересни теми свързани с нея
 • Посещение на био ферма
 • Почерпка с керацуда

 


 

Цената не включва:

 • Всички хранения, неупоменати в програмата
 • Разходи от личен характер
 • Входни билети за посещенията по желание, които са:
  • Музея на Рилски манастир – 8 лв (самият манастир е безплатен)
  • Музея на виното в Мелник – 5 лв

УСЛОВИЯ

 • Минимален брой участници: 25
 • Срок за набиране на група: 29.04.2021
 • Условия за записване:
  Записване и начин на плащане:
  Депозит при резервация: 50 лв на човек
  Доплащане до 100% до 14 дни преди отпътуване.
  Пълна информация за пътуването се предоставя на емайл не по-късно от 3 дни преди отпътуване.
  Настаняването в автобуса е по ред на записване.
  Условия за анулации:
  - При отказ от пътуване на туриста след изтичането на 3 календарни дни от сключването на договора до 14 календарни дни преди датата на тръгване – такса в размер на 25 лв. на турист.
  - При отказ от пътуване от 13 календарни дни до 8 дни преди датата на тръгване - такса в размер на 50% от цената на пакета .
  - При отказ от пътуване на туриста от 7 дни до началната дата на изпълнение на туристическите услуги неустойката е в размер на 100% от платената обща цена.

  Туроператорът си запазва правото да прави промени по програмата
  Срок за уведомление при недостигнат минимален брой туристи: 7 дни преди датата на тръгване
 • Необходими документи:
  валиден документ за самоличност
 • Паспортен и визов режим за граждани на България, пътуващи по програмата: валиден международен паспорт или лична карта с валидност минимум 6 месеца след датата на излизане от последната дестинация.
 • Необходима ваксина: Няма изискване за задължително ваксиниране преди влизане в страните, нито специфични медицински и здравни изисквания в дестинациите по програмата.
 • Ориентировъчни входни такси:
  Музея на Рилски манастир – 8 лв (самият манастир е безплатен)
  Музея на виното в Мелник – 5 лв

Допълнителни екскурзии

+ Екскурзия с кауза до Лещен и Ковачевица – 18 лв на човек

Записва се до 14 дни преди отпътуване!

Минимален брой участници: 15

Цена: 18 лв.

Туроператорът си запазва правото да прави промени в реда на екскурзиите по време програмата

+ Екскурзия до Добърско, вход в църквата със стенописа (Исус на...”ракета”) и частен концерт от прочутите добърски баби – 29 лв на човек

Записва се до 14 дни преди отпътуване!

Минимален брой участници: 15

Цена: 29 лв.

Туроператорът си запазва правото да прави промени в реда на екскурзиите по време програмата

Застраховките "Защита при пътуване в чужбина" и "Отмяна на пътуване" се сключват с "Мондиал Асистанс".

Фирмата-организатор е сключила застраховка “Отговорност на Туроператора” със „ЗД ЕВРОИНС АД”, София, Застрахователна полица № 03700100003057.

Туроператорът си запазва правото да прави промени по програмата.

Фото галерия

Още снимки
Изпрати запитване
Не намерихте това, което търсите? Опитайте нашата Tailor Made програма и създайте вашето желано пътуване!
Или просто се свържете с нас посредством контактите долу на страницата!