English version

Традиции и обичаи - Напред, науката е слънце!

Цена от: 95 евро/185 лв.

Последно видяни

При въпроси не се колебайте да се свържете с нас

Офис СОФИЯ: РАБ. ВРЕМЕ: 09-18 ч., пон.-петък СОФИЯ, 1618, бул. "Братя Бъкстон", бл. 208; Телeфон: 02 /955 9237, 955 5433; E-mail: booking@boiana-mg.bg

Офис ВАРНА: РАБ. ВРЕМЕ: 09-18 ч., пон.-петък ВАРНА, 9000, ул. "Любен Каравелов" 52; Телефон: 052 648 288, 0894 664 199, 0893 643 908; E-mail: booking@boiana-mg.bg


COVID-19: полезна информация за пътуващи тук.

Авторска програма на Бояна-МГ
Традиции и обичаи - Напред, науката е слънце!
Уикенди

Държави: България

Маршрут: София - Габрово - Трявна - Етъра - Шипка - Казанлък - Карлово - София

Времетраене: 2 дни/1 нощувки

21.05.2022 - 22.05.2022
 • Стандартна цена за отпътуване от София: 95 евро/185 лв.

И в миналото, и днес българинът има в живота си две големи цели: да си построи дом и да си образова децата. С ясното съзнание, че грамотността и знанието са отворена врата към света. Тази житейска максима я четем в химна на българското образование с думите „Напред науката е слънце, което в душите грей..”. Тя е пуснала корен още в онези далечни времена, когато са се появили славянските букви и книгите на родния ни език. Намерила е продължение в устрема на предците възрожденци да положат основите на национата ни просвета в мрачните години на чуждо робство. А днес е ценност, без която няма перспектива нито за отделния човек, нито за обществото.

 

И когато пристъпим в първото българско светско училище – Априловската гимназия в Габрово, ще разберем защо знанието и духовността са лайтмотивът на тази програма от новата ни поредица „Пътешествия с кауза”.

 

 

 

Защо да изберете тази програма?

 • Тази екскурзия ще ни потопи и в атмосферата на българските занаяти, иконопис и обичаи, предавани от поколение на поколение в Боженци, Етъра, Трявна. Ще научим и повече за нашите традиции в производството на българското розово масло – неизменна съставка на ред световноизвестни марки парфюми.
 • Възможност за включване в затворен чат на групата след резервация, където ще можете да се запознаете с другите участници, да споделяте идеи и да коментирате въпроси свързани с предстоящото пътуване. В този чат ще получавате и любопитна информация свързана с дестинацията.

 • Ден 1: СРЕД ЧАРОВНИТЕ ГРАДЧЕТА НА РОДНИЯ БАЛКАН

  Акценти: На урок в първото българско светско училище | Селфи сред габровските криви огледала | Слънца от дърво | Как се подквасва мляко и подсирва сирене

   

  В 08:00 се събираме в София на Руски паметник и потегляме към Габрово, където ще посетим единствения в страната Национален музей на образованието, разположен в едно от крилата на Априловската гимназия.  Първото  българско светско училище, основано от възрожденеца Васил Априлов през 1835 година. Ще влезем във възстановената класна стая на учениците от XIX век, за да научим как е минавал урокът под строгия поглед на учителя. А после ще се пренесем в наши дни, за да видим как училището се справя с казусите на съвременното обучение, за да даде път  на добре образовано и подготвено за живота поколение. 

  Свободно време в Габрово с възможност всеки да посети Дома на хумора и сатирата. Единствен по рода си в България, той иронизира пословичната спестовност на местните жители. Наскоро бе обновена залата с кривите огледала. Посетителите ще се видят в нова светлина в габровските селфи кабинки, ще се разкрасят почти без пари в габровската „пластична хирургия”, ще се загубят и намерят в най-малкия, но много объркващ габровски огледален лабиринт. Открит е и новият музеен магазин с традиционни габровски сувенири.

  Настаняване в уютен старопланински хотел 3 *в Габрово.

  Срещу допълнително заплащане организираме екскурзия до Трявна – център на дърворезбата и иконописта в България. До ден днешен в града има действащо средно образователно училище, специализирано в изучаването на тези два традиционни занаята. Посещение на Музея на иконописта, където се намира най-голямата колекция от икони в България. А в Даскаловата къща ще видим уникално красивия дърворезбован таван, с изобразено слънце, роден след облог и професионална надпревара между калфа и майстор.

  След Трявна ни предстои гостуване на стопаните от малък комплекс за селски екотуризъм в сърцето на Стара планина. Домакините, облечени в народни носии, ще ни посрещнат с домашна пита, ще ни поканят в работилницата си за народни занаяти, ще ни покажат как се меси хляб и подквасва мляко.

   Завръщане в Габрово. Нощувка

 • Ден 2: В ДОЛИНАТА НА РОЗИТЕ И ТРАКИЙСКИТЕ

  Акценти: Шоколад по... габровски в Етъра | Кой бие камбаните на руската църква в гр. Шипка | Българското розово масло в Кензо и Шанел 5 | Как се плете Калоферската дантела

   

  След закуска ще посетим Етъра – единствения в България музей на открито, известен с улицата на занаятите. Ще видим как използването на водата и сръчните ръце на майсторите са сътворили малката индустрия на нашите предци от XVIII – XIX век. Можем да опитаме топли гевреци или „шоколад по габровски”... от сини сливи.

  Продължаваме през Шипченския проход, за да стигнем до Руската църква в гр. Шипка. Уникален православен храм в полите на Балкана. Ще научим и историята на църковните камбани в разказа на един сляп звънар, който в продължение на половин век, при служба и по празници, изкачва купищата стъпала до камбанарията на църквата, за да огласи вълшебният  камбанен звън цялата приказна околност.

  След посещението на този архитектурен шедьовър продължаваме към Казанлък – столицата на Долината на розите и тракийските царе. Задължителна спирка в града е вписаната в листата на ЮНЕСКО Казанлъшка гробница от IV век пр. Хр . След нея ще посетим действаща розоварна в района, където ще научим повече за традициите в производството на прочутото в цял свят българско розово масло, неизменна съставка на най-известните световни марки парфюми.

  Нашето пътуване ще продължи към Карлово, родното място на Апостола на свободата Васил Левски. Близо до паметника на великия българин се намира етнографският комплекс Старинно Карлово. По желание, срещу допълнително заплащане, ще може да разгледаме този възрожденски архитектурен център  на подбалканската култура и бит. Ще видим как се изработва прочутата Калоферска дантела, а накрая ще се почерпим с домашна баница, айран и кафе на пясък.

  Пътуването ни завършва отново на Руски паметник. Разменяме си контактите и чакаме снимки, постове и тагове във фейсбук. Казваме си до скоро виждане на други интересни приключения!

21.05.2022 - 22.05.2022
 • Стандартна цена за отпътуване от София: 95 евро/185 лв.

Дата на отпътуване от София:

Цена на човек в двойна стая:

Доплащане за самостоятелно настаняване:

21.05 - 22.05.2022

185 лв.

25 лв.

 

Цената включва:

 • 1 нощувка в уютен хотел 3* в сърцето на Стара планина;
 • Богата закуска на блок маса;
 • Транспорт с комфортен туристически автобус;
 • Обслужване с опитен професионален екскурзовод по време на цялата екскурзия.

 


 

Цената не включва:

 • Всички хранения, неупоменати в програмата;
 • Разходи от личен характер;
 • Екскурзия до Трявна с посещение на Музея на иконописта и Даскаловата къща и посещение на Етнографски комплекс с демонстрация на занаяти в района на Боженци и дегустация на млечни продукти – 40 лв. на човек при мин.15 записани;
 • Посещение на комплекс Старинно Карлово с демострация на тъкане на дантела и почерпка баница с айран и кафе на пясък – 18 лв. на човек при мин.15 записани;
 • Входни билети за посещенията по желание, които са:
  • Музей на хумора в Габрово – 6 лв.;
  • Национален Музей на образованието – 3 лв.;
  • Етнографски комплекс Етъра – 5 лв.;
  • Казанлъшка гробница – 6 лв.;
  • Розоварна в района на Казанлък – 6 лв.

УСЛОВИЯ

 • Минимален брой участници: 15
 • Срок за набиране на група: 13.05.2022
 • Условия за записване:
  Минимален брой за осъществяване на пътуването: 15 пълноплащащи туриста.
  Срок за уведомление при недостигнат миним. брой туристи: 7 дни преди датата на тръгване.
  Записване и начин на плащане:
  Депозит при резервация: 50 лв на човек
  Доплащане до 100% до 14 дни преди отпътуване.
  Пълна информация за пътуването се предоставя на емайл не по-късно от 3 дни преди отпътуване.
  Настаняването в автобуса е по ред на записване.
  Условия за анулации:
  - При отказ от пътуване на туриста след изтичането на 3 календарни дни от сключването на договора до 14 календарни дни преди датата на тръгване – такса в размер на 25 лв. на турист.
  - При отказ от пътуване от 13 календарни дни до 8 дни преди датата на тръгване - такса в размер на 50% от цената на пакета .
  - При отказ от пътуване на туриста от 7 дни до началната дата на изпълнение на туристическите услуги неустойката е в размер на 100% от платената обща цена
 • Паспортен и визов режим за граждани на България, пътуващи по програмата: валиден международен паспорт или лична карта с валидност минимум 6 месеца след датата на излизане от последната дестинация.
 • COVID-19: Виж актуалните изисквания тук.
 • Ориентировъчни входни такси:
  - Музей на хумора в Габрово – 6 лв
  - Национален Музей на образованието – 3 лв
  - Етнографски комплекс Етъра – 5 лв
  - Казанлъшка гробница – 6 лв
  - Розоварна в района на Казанлък – 6 лв
 • Допълнителни условия:
  Туроператорът си запазва правото да прави промени по програмата.

Допълнителни екскурзии

+ Екскурзия до Трявна с посещение на Музея на иконописта и Даскаловата къща и посещение на Етнографски комплекс с демонстрация на занаяти в района на Боженци и дегустация на млечни продукти – 40 лв.

Записват се до 14 преди датата на отпътуване!

Минимален брой участници: 15

Цена: 40 лв.

Туроператорът си запазва правото да прави промени в реда на екскурзиите по време програмата

+ Посещение на комплекс Старинно Карлово с демострация на тъкане на дантела и почерпка баница с айран и кафе на пясък – 18 лв.

Записват се до 14 преди датата на отпътуване!

Минимален брой участници: 15

Цена: 18 лв.

Туроператорът си запазва правото да прави промени в реда на екскурзиите по време програмата

Застраховките "Помощ при пътуване в чужбина" и "Отмяна на пътуване" се сключват със ЗД "Евроинс".

Фирмата-организатор е сключила застраховка “Отговорност на Туроператора” със „ЗД ЕВРОИНС АД”, София, Застрахователна полица № 03700100003592.

Туроператорът си запазва правото да прави промени по програмата.

Фото галерия

Още снимки
Изпрати запитване
Не намерихте това, което търсите? Опитайте нашата Tailor Made програма и създайте вашето желано пътуване!
Или просто се свържете с нас посредством контактите долу на страницата!