English version

България

Морски почивки

Уикенди

Икономични пътувания

Уникалната история на България

България е сериозен конкурент на туристическите дестинации в Европа и има много силни аргументи за това. България е една от най-старите държави в Европа и съществува на световната карта повече от 13 столетия. През 865 г. приема християнството, а IX век е времето, когато българската държава отваря дома си за създадената от братята Кирил и Методий славянска азбука, на която днес пишат и четат над 300 милиона души в света. 

Два пъти в своята славна история границите на българската държава опират на три морета: Черно, Бяло и Адриатическо, а десетото столетие сл. Хр. ознаменува Златния век на българската култура и книжнина. Пет века под османско владичество не са сломили духа на българите за свобода, независимост и просвещение, свидетелство за което са българските манастири и делата на плеяда български будители още от времето на Паисий Хилендарски и неговата “История Славянобългарска”. 

През Втората световна война българската общественост запазва живота на 50 000 евреи, недопускайки да бъдат депортирани в концлагери. След краха на комунизма България стана пълноправен член на Европейския съюз и НАТО, следвайки пътя на демокрацията.

България има не само многолетна история, следи от която се намират почти навсякъде в страната. Тя има великолепна природа: 

България удивлява чуждестранните си гости и със своите уникални традиции, обичаи и фолклорно изкуство, популярно далеч зад пределите на страната. Българското кисело мляко - еликсир за дълголетие, с великолепната българска кухня и вино, оценени сред най-добрите на Балканите.

В България има 10 материални и 7 нематериални обекта на световното културно и природно наследство под егидата на ЮНЕСКО. Страната е известна на света и с прочутото розово масло от градините на Долината на розите, което е неизменна съставка и на най-популярните марки парфюми в света.

В годините след политическите промени в страната през есента на 1989-та, в обновяването на базата за настаняване бяха инвестирани над 17 милиарда евро и днес България може да се похвали с едни от най-модерните и конкурентни хотели и ваканционни комплекси в Европа. А Банско е най-динамично развиващият се зимен курорт в Югоизточна Европа.

Благодарение на всичко това България се налага на туристическия пазар като дестинация за почивка и активен отдих в четири сезона.

Културно-исторически паметници в България

След Италия и Гърция България е запазила най-много културно-исторически паметници в Европа. Траките, най-старата цивилизация по българските земи, не са оставили писменост, но стенописите в гробниците, съкровищата, сведенията на историци и поети като Омир, дават подробности за тях. 

Силно развито е било ювелирното изкуство. Златните съкровища на траките, открити у нас, са доказателство за това. Преди няколко години, по време на изложба, хиляди посетители на парижкия Лувър бяха впечатлени от тях. 

Тракийското наследство е едно от нещата, които трябва да се видят в България: Казанлъшката тракийска гробница, Тракийската гробница в Свещари, са обекти на ЮНЕСКО. Във варненския археологически музей пък е най-старото обработено злато в света, което се смята, че е принадлежало на цивилизация, която е бягала от Всемирния потоп.

Римляните са основали немалка част от градовете в България, особено тези, които са се появили край минерални извори: София, Хисар, Кюстендил. В центъра на София е Античният комплекс на Древна Сердика, в Пловдив - Амфитеатъра в Стария град, Римския стадион и  Форумът в центъра на града. От римско време са запазени паметници в Стара Загора и други градове.

Първите векове на българската държава намират израз в двете първи столици на страната - Плиска и Преслав, в уникалния скален барелеф на Мадарския конник, също обект на ЮНЕСКО. 

Второто българско царство и Средновековието пък в старата столица Велико Търново с историческия хълм Царевец и в замъка Баба Вида във Видин.

Възрожденската епоха е представена може би най-добре в колоритните селища-музеи като Копривщица, Арбанаси, Трявна, Боженци, Старинно Карлово. В архитектурния комплекс Вароша в Ловеч, в Стария Пловдив, а и в етнографския музей на открито “Етъра” може да се видят български занаяти, характерни за бита и поминъка на българите от XVIII - XIX век. 

Манастирите имат голяма заслуга за съхранението на българския национален дух в най-тежките времена на чуждо потисничество. Един от най-известните и посещавани манастири в България е Рилският манастир, който е обект на ЮНЕСКО и най-голямото духовно средище у нас през вековете. Бачковският манастир, Троянският манастир и Роженският манастир също остават символ на българския дух. 

Забележителни със своите стенописите от XVII век са Ивановските скални църкви (ЮНЕСКО) край поречието на река Русенски Лом. А творчеството на неизвестния зограф в Боянската църква в София, също обект на ЮНЕСКО, е доказателство, че още през далечния XIII век в българските земи навлиза Ренесансовата епоха, далеч преди да стори това италианецът Джото.

Това е само малка част от културно-историческите паметници, които България представя пред своите сънародници и пред света.

Природни забележителности, които задължително да посетите

И те са изключително много. Пещерите в Родопите - Ягодинска и Дяволското гърло, свързана с легендата за тракийския певец Орфей, любимата му Евридика и царят на подземното царство бог Хадес. Пещерата Бачо Киро край Дряновския манастир, където бяха открити най-ранните следи от човешко присъствие в Европа. Да не забравим пещерата Леденика край Враца с нейната “концертна зала”, както и Магурата край Белоградчик с невероятните скални рисунки от дълбока древност. 

Пясъчните пирамиди в Мелник - най-малкият град в България, откъдето и Чърчил е поръчвал бъчви с руйно вино. Белоградчишките скали с едноименната крепост, Стобските пирамиди, Искърското дефиле с Лакатнишките скали - любим терен за подготовка на родните ни алпинисти. Местността Побити камъни (Каменната гора)край Варна, формирала се в резултат от природни процеси преди милиони години и една от най-силните енергийни зони в България. 

Езерата - край Смолян и в Рила - прочутите Седем рилски езера, станали известни и с танца на “дъновистите”. Реките - Искър, Места, Тунджа (с прословутото Калоферско мъжко хоро на Йордановден), Струма, станала терен за любителите на рафтинга, Ропотамо в едноименния крайморски резерват, и Камчия - Реката на костенурките.

Летни опции за туризъм

В избора на отдих през летния сезон, везните категорично се накланят към българското Черноморие. През последните години вследствие на пандемията от коронавирус, българите успеха да оценят достойнствата на родното море. 

При обективния отлив на чуждестранни туристи, нашенци изпълниха морските курорти и спасиха летния сезон. Но морето и родните плажове не са единствена възможност за пълноценна ваканция. Планините очакват своите гости и предлагат куп разнообразни атракции: пешеходни и велотурове, джип-сафари, конна езда, риболов, разходка с лодка, спускане в пещери и още много.

Зимни възможности за туризъм

България предлага чудесни възможности за зимен отдих в трите най-големи курорта: Банско, Боровец и Пампорово. Както за напреднали скиори, така и за начинаещи любители на алпийските ски и сноуборд. Отлично поддържаните писти, съоръженията с машини за изкуствен сняг и възможност за нощно каране привличат все повече туристи. Хотелите с обновена база и СПА центрове със закрити басейни, а както и ски училища с много добре подготвени инструктори и още най-различни забавления, запълват времето на избралите да почиват в зимните курорти.