English version

Австрия

Самолетни програми

Уикенди

Австрия е алпийска република в сърцето на Европа, разположена на площ над 83 000 кв. км. Отличава се с изключително разнообразие на природни пейзажи, сред които убедително в "класацията" водят Алпите. В същото време са запазени и много следи от величието на някогашната Австро - Унгарска империя, напомняща за себе си с множество произведения на изкуството и с архитектурните си паметници.

В Австрия живеят около 8 мил. души, но по гъстота на населението тя се числи към най - гъсто населените държави в Европа.

Исторически Австрия е тясно свързана с Виена и Хабсбургите, които превръщат страната във велика сила. Републиката, възникнала през 1919г., днес е особено стабилна. По доход на глава от населението, Австрия е една от страните с най - устойчиво икономическо развитие в Европа.

И като туристическа дестинация Австрия има богати традиции. Още през последните години на на XVIII в. са били модерни пътуванията за развлечения. Днес страната предлага такова изобилие от атракции, че веднъж видени, те подканват туристите да се завръщат по тези места. Вече много български скиори години наред посещават австрийските зимни курорти в Алпите, особено австрийската долина Йотцтал с курорта Зьолден. Градове като Грац, Залцбург и Инсбрук се развиват като известни центрове на изкуството и културата. Залцбург, например, е най - старото епископско седалище в Австрия, а музикалният фестивал в града е най - грандиозното културно събитие в Австрия. Да не забравяме, че тази малка страна в Централна Европа е родина на велики музиканти и композитори: Глук, Хайдн, Моцарт, Шуберт, Йохан Щраус и др., на големи поети със световна слава като Стефан Цвайг, Франц Кафка и др.

Без съмнение, Виена е градът, който най - много привлича туристите от цял свят. Със своите замъци и дворци, със забележителните си оперни и театрални постановки, с многобройните концертни изяви и художествени изложби / да си припомним знаменития виенски бал /, Виена е средище и на модерния културен живот. Тя е и една от предпочитаните дестинации за предколеден шопинг и за разнообразни развлечения, едно от които е любимия на много хора Пратер.