English version

Австралия

Прочетете в нашия блог пътеписите „АВСТРАЛИЯ – загадъчната южна земя” и вижте интервюто с г-н Асен Бояджиев, излъчено по БТВ:

 

 

От януари 1788г., когато британската флота докарва на австралийския бряг 1030 каторжници с намерението да го превърне в затворнически лагер, до ден днешен са изтекли няколко века. Южната земя, както често я наричат, си остава обаче все така загадъчна, мамеща на приключения, удивително различна. Няма такова късче от планетата, подобно на нея! Австралия е единствената в света страна - континент ( 7,7 млн.кв.км. площ )! Единствено тук представители на фауната и флората са 100 % " made in Australia ": спомнете си за кенгурото, коалата, птицата ему, която не може да лети, но е в герба на страната. Единствено тук се намира най - големия коралоф риф на планетата, обявен за национален парк и включен в списъка на ЮНЕСКО за световно, природно и културно наследство. Културата на местните аборигени, които населяват едва 1 % от 20 - милионното население на страната няма аналог никъде в света. Ако за белите блещукащият в червено Айърс Рок или Улуру е една от най - големите атракции в страната, за аборигените това е едно от свещените им места. Днес Улуру е сред кандидатите за новите седем природни чудеса на света.

  И още нещо: от времето на капитан Джеймс Кук ( 1770 г. ) та до днес върховенството на страната е в ръцете на британската корона.

Австралия е един от най - големите износители на вълна в света  - добивът от мириносани овце годишно надхвърля 700 хил. тона. Страната - континент е и сред големите играчи в добива на злато, въглища, желязна руда и производство на вино. Столица на страната е Камбера, а Сидни  - най - големият град с близо 4 милиона жители.

С две думи, има много голяма доза любопитство в аванс, с което да бъде захранено едно пътешествие до " Terra Australia " с продължение до островите на гейзерите - Нова Зеландия.