English version

Англия

Самолетни програми

"Добрата стара Англия" заема по-голямата част от Обeдиненото кралство Великобритания. На британския остров живеят над 60 милиона души, но от всеки 10 жители 8 се идентифицират като англичани.

Въпреки модерните времена английското общество се смята за едно от най-консервативните в света. Традиционните обществени слоеве, които се делят на низши, средни и висши, имат своите характерни ритуали, които са церемониални и белязани от снобизъм. Човек може да се издигне в обществото само ако има отлично, елитарно и разбира се частно образование, перфектно произношение на своя английски език, богати контакти и защо не брак по сметка. И днес продължава да съществува един стереотип на типичен англичанин: мъж от някое гъсто населено графство около Лондон, пушещ лула, безизразен в чувствата си, но с чувство за хумор, особено в кръчмата, член на някой клуб, запален по спорта, с "Таймс" под мишница и с чадър в ръка, със самочуствие на гражданин от кралството с най-много бивши колонии, което се намира в центъра на глобуса, а всички останали се въртят около него.

Ако попитате поданиците на Елизабет II откъде черпят тази висока самооценка, ще ви извадят не от 9, а от 10 кладенеца вода. Ами на Британския остров се намира най - старият действащ кралски двор в Европа, заченат от Уилям Завоевателя през 1027г. Това кралство е наследник на най-голямата световна морска сила след Великите географски открития. Тук е родината на най-популярните спортове в света - от крикета и голфа до тениса и магьосника футбол. В днешния си вид Англия е световен рекордьор в сферата на услугите, Лондон - един от най-големите финансови центрове в света, Хийтроу - най-натовареното летище в Европа, Евротунелът под Ламанша, свързващ Англия и континента, е най-скъпият частно финансиран строителен обект в света, обсерваторията в Гринуич, построена през 1675г. по проект на сър Кристофър Рен, не само разделя планетата Земя на две полукълба (Източно и Западно), но превръща Англия в пъпа на картографския свят. Не на последно място Англия е дала на човечеството знаменитости от Шекспир до сър Елтън Джон, от Чърчил до Бийтълс, от Конан Дойл до Хичкок и пр. В Англия се намират два от най-престижните университетски центрове в света - Кеймбридж и Оксфорд, една от най-загадъчните археологически находки на планетата - каменната грамада Стоунхейдж. А Лондон, знаменитата британска столица с Биг Бен, Парламента, Лондонското око, Уестминстърското абатство и още ред световни забележителности е най-бързо развиващия се метрополис в Европа. Пулсиращият център на британското самочуствие и невероятен конгломерат от националности, които все пак живеят в хармония, въпреки че говорят на ...146 майчини езика.